« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BRANITELJI NAJVALJUJU ŽALBE

Gotovina smireno prihvatio presudu i poručio: "Ne brinite"

Odvjetnici generala Ante Gotovine i Mladena Markača najavili su da će uložiti žalbe te izrazili razočaranje zbog takve presude, ističući da se sudsko vijeće nije držalo zakona i činjenica

Fotografija vijesti
Više o

Haški sud

,

Ante Gotovina

,

žalba

,

odvjetnici

,

presuda generalima

"Naravno da ćemo se žaliti. Ova je odluka izravno suprotna zakonima i činjenicima koje su predočene u ovom predmetu. Sud je ignorirao sve što je obrana generala Gotovine iznijela, a iznijeli smo vrlo jake dokaze da je general Gotovina djelovao u skladu sa zakonima i vojnom taktikom", rekao je jedan od Gotovininih odvjetnika Gregory Kehoe.

Upitan kako je reagirao general Gotovina i je li bio razočaran, Kehoe je rekao: "naravno da je bio razočaran, svi smo razočarani. Vjerovali smo i očekivali da ćemo generala danas odvesti doma".

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić rekao da mu je "žao što je imao povjerenja u suca Alphonsa Oriea, koji je predsjedavao prvostupanjskim vijećem", dodajući da je povoljna okolnost to što su njegove "dosadašnje presude, barem djelomično svaki put bile obarane u žalbenom postupku". "Naivno smo mislili da će ovaj predmet biti odlučen na temelju činjenica i zakona, a koji su faktori odlučivali u ovom slučaju treba pitati Haški sud, odnosno suca Oriea", dodao je Mišetić.

Odvjetnik generala Mladena Markača također je izrazio razočaranje. "Razočaran sam što Vijeće nije prihvatilo stavove obrane i nije prihvatilo našu ocjenu činjeničnog stanja. Presuda je vrlo, vrlo oštra, čini mi se još oštrija ako je usporedimo s nekim drugim slučajevima, pri čemu mislim na predmet Kosovo", rekao je odvjetnik Goran Mikuličić najavivši žalbu nakon što prouči presudu.

Po njegovim procjenama žalbeni postupak mogao bi trajati dvije godine. Odvjetnik generala Čermaka Steven Kay izrazio je "olakšanje" zbog oslobađajuće presude njegovu branjeniku te uputio izraze "poštovanja Gotovini i Markaču". "General Gotovina je ponosno napustio sudnicu, rukovao sam s njim i rekao mi je 'ne brini'", rekao je Kay.

15.04.2011. 14:53:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh