« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 20 dana
EH, DA...

Prestanite pušiti, ništa drugo vam ne trebamo reći...

Prestanak pušenja za mnoge pušače najprije znači borbu protiv ovisnosti koju izaziva nikotin, prisutan u cigaretama

Ne treba vam to...
Ne treba vam to... (Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

Već i sama pomisao na prestanak može izazvati brige o tome kako će izgledati život bez pušenja. 'Uvjerenje da cigarete smiruju je široko rasprostranjeno, a neki medicinski stručnjaci odgovaraju ljude s poremećajima mentalnog zdravlja od prestanka pušenja', rekli su istraživači sa sveučilišta Oxford i Bath, čiji je rad krajem svibnja objavljen u časopisu JAMA Network. 

Njihovo otkriće da prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje trebalo bi dodatno ohrabriti pušače koji se žele riješiti te navike, ali su zabrinuti zbog potencijalnih negativnih posljedica.

'Prestanak pušenja povezuje se sa značajnim poboljšanjima pri tjeskobi i depresiji među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje', zabilježila je istraživačka skupina nakon što je provela studiju na preko 4200 ljudi u 16 zemalja.

Za mnoge može biti teško napustiti rutine poput izlaženja iz ureda radi nekoliko cigareta i ćaskanja tijekom dana ili nekoliko opuštajućih kasnonoćnih 'dimova' prije spavanja.

Na zabrinutost glede pogoršanja mentalnog zdravlja nakon prestanka često upućuju kliničari i pušači', rekli su istraživači.

Međutim, ta zabrinutost ne bi trebala nikoga obeshrabriti, smatraju autori studije.

'Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanom kvalitetom života u bilo kojoj dobi, pri čemu naša analiza doprinosi dokazima da također poboljšava mentalno zdravlje', kazali su.

Sudionici istraživanja bili su pušači s psihičkim poremećajima i bez njih.

Istraživanje je proučavalo učinak apstinencije između devet do 24 tjedana među ljudima koji su 'motivirani prestati', no koji su pušili 10 ili više cigareta dnevno tijekom protekle godine.

Uglavnom - prestanite pušiti!

09.06.2023. 18:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.06.2023. 18:05
    to je smrt sta prije PRESTAT
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh