« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan
PUŠENJE

Prestanak pušenja i rad od kuće - problematično

Rad od kuće tijekom pandemije možda je spriječio ljude da prestanu pušiti, sugerira istraživanje

Nije to lako... ;)
Nije to lako... ;) (Arhiva)
Više o

prestanak pušenja

,

rad od kuće

Nije lako postati nepušač, a problemi su sve veći - naime, čini se da je stopa prestanka pušenja diljem Engleske počela stagnirati, navodi se u istraživanju.

Stručnjaci sa sveučilišta University College London (UCL) analizirali su podatke od 2020. do 2022. i istražili utjecaj pandemije covida-19 na stopu pušenja.

Istraživanje je otkrilo da se do pandemije stopa pušenja smanjivala za 5,2 posto godišnje, a tijekom pandemije ta je stopa pala na 0,3 posto godišnje.

Autori predlažu objašnjenje prema kojem su oni slabije materijalne moći osjećali veću potrebu za prestankom pušenja tijekom pandemije, dok su pak oni imućniji i na profesionalnim ili menadžerskim pozicijama nastavili pušiti zbog stresa.

Naime, moguće je da su „slojevi slabije materijalne moći jače osjećali financijske učinke pandemije, na primjer zbog gubitka posla ili umanjene zarade, što početak ili nastavak pušenja čini manje pristupačnim" pojašnjavaju autori.

Navodi se i razlika između fizičkih i ostalih poslova.

„Fizički poslovi doživjeli su manje promjene tijekom pandemije od ostalih, koji su se uglavnom prebacili na rad od kuće, što je dovelo do usamljenosti i lošijeg mentalnog zdravlja", stoji u studiji.

Zbog toga su „ljudi u višim društvenim slojevima možda bili manje skloni prestati pušiti", sugerira se.

Ukazuje se i na to da su mlađe odrasle osobe također doživjele višu razinu stresa, nagle promjene i društvenu izolaciju tijekom pandemije, "što je moglo pridonijeti povećanoj prevalenciji pušenja u toj skupini".

Voditeljica istraživanja dr. Sarah Jackson s UCL-a kaže da je „prevalencija pušenja među odraslim osobama u Engleskoj u stalnom padu više od 20 godina."

„Naši podaci pokazuju da je taj trend zaustavljen", upozorava Jackson, predlažući interpretaciju prema kojoj je svako „povećanje prestanka pušenja nadoknađeno povećanjem broja novih pušača ili onih koji ponovno počinju".

Istraživanje je provedeno na 101.960 odraslih osoba između lipnja 2017. i kolovoza 2022., a financirala ga je organizacija za istraživanje raka Cancer Research UK i objavljeno je u časopisu BMC Medicine.

Udio pušača u lipnju 2017. u Engleskoj iznosio 16,2 posto, da bi do početka pandemije pao na 15,1 posto i ostao nepromijenjen do kolovoza 2022, procijenjeno je u istraživanju.

Prof. Jamie Brown s UCL-a, jedan od autora, rekao je da bi prijedlog vlade Ujedinjenog Kraljevstva da se prodaja duhanskih proizvoda rođenima nakon 2008. proglasi prekršajem „mogao doprinijeti cilju da do 2030. nema pušača".

07.01.2024. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.01.2024. 16:13
    od cigareta sta dalje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh