« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
prvi puta

Presađivanje jajnika rezultiralo rođenjem zdrave bebe

Presađivanjem jajnika do začeća i porođaja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

neplodnost

,

presađivanje organa

,

presađivanje jajnika

Liječnici iz St. Louisa objavili su u četvrtak da su uspješno presadili cijeli jajnik jedne blizanke drugoj i time joj omogućili da 11. studenoga rodi zdravu djevojčicu. To je prvi slučaj presađivanja cijelog jajnika koje je rezultiralo normalnim porođajem, ističu znanstvenici.

U izvješću objavljenu u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, oni ističu da bi na taj način pacijentice oboljele od karcinoma mogle sačuvati plodnost ili bi se moglo pomoći ženama koje žele roditi u kasnijoj životnoj dobi.

Jedna blizanka ušla je u menopauzu vrlo rano, u 15. godini, ali je presađeni jajnik potpuno obnovio njezinu plodnost pa je rodila u 38. godini, objavio je dr. Sherman Silber iz Centra za neplodnost u St. Louisu.

Liječnici iz tog centra ranije su presadili samo vanjsku ovojnicu jajnika i utvrdili da i ona može vratiti plodnost, čak ako je tkivo bilo smrznuto.

Iako je osam žena koje su se koristile tom tehnikom do sada rodilo šestero djece, oko dvije trećine jajašaca umire zbog nedostatka krvi koja prolazi kroz tkivo jajnika i žene ubrzo ulaze u menopauzu.

Liječnici su stoga presadili cijeli jajnik i povezali dvije vene i jednu arteriju s tkivom. Cijeli je postupak vrlo izazovan jer su te krvne žile vrlo tanke.

Tom metodom ženi oboljeloj od karcinoma može se izvaditi jajnik, zamrznuti i vratiti ga u tijelo nakon kemoterapije koja inače uništava plodnost.

Druga mogućnost je vrlo kontroverzna, priznaju liječnici. Ženi u 20-im godinama, na vrhuncu plodnosti, može se izvaditi jedan od dvaju jajnika, zamrznuti i vratiti ga 20-ak godina kasnije, kad je plodnost inače znatno manja. (hina/metro-portal)

11.12.2008. 15:49:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh