« Život
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
oprez

Preporuke za ponašanje tijekom vrućina

Mada bismo svi to trebali znati, nije na odmet ponoviti

(adam.com)
Više o

vrućina

,

rekordne temperature

,

toplotni udar

Hrvatski ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović objavio je danas preporuke za ponašanje tijekom vrućina, a posebno se odnose na ugrožene skupine, odnosno starije osobe, kronične bolesnike i bolesnike od kardiovaskularnih bolesti, te djecu.

"Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravna izlaganja suncu između 10 i 17 sati", navodi se u priopćenju te upozorava kako se je u slučaju izlaska važno pravilno zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, a oči zaštiti sunčanim naočalama.

Napominje se kako je iznimno važno redovito unositi odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5 litre, a apsolutno izbjegavati gazirana pića i alkohol. U hrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela te jesti kuhano povrće, voće, salate i ribu.

"Tekućinu je posebno bitno nadoknađivati laganim varivima, juhama i čajevima", podsjeća se i dodaje kako je od izravnog djelovanja sunca potrebno zasjenivanjem izolirati prostore u kojima se boravi.

U preporuci se upozorava kako u slučaju glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu pa je u tim slučajevima starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama potrebno u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obvezatno treba konzultirati izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici, podsjeća Milinović, moraju redovito uzimati propisane lijekove i preparata, a kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezatno regulirati šećer u krvi.

Ministar je također pozvao članove obitelji, prijatelje, susjede i znance da učestalije kontaktiraju s osobama za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoć jer im to može spasiti život.

25.05.2009. 20:17:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh