« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEVJEROJATNA AVANTURA

Preplovili ocean na plastičnim bocama

Brod rađen od 12,500 recikliranih plastičnih boca završio je svoje putovanje nakon jedrenja preko Tihog oceana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sky News)
Više o

recikliranje

,

plastične boce

,

Plastiki

,

horoskop za lipanj 2011

18 metara dugačak katamaran ˝Plastiki˝ stigao je u luku u Sydneyu, sa svih 6 članova posade četiri mjeseca poslije polaska iz San Francisca. Posada, koja se tijekom puta od 8000 nautičkih milja morala boriti s olujama, kao i vjetrovima brzine 100km/h i temperaturama od 38 stupnjeva Celzijusa, imala je malih problema s pristajanjem.

˝Ovo je najteži dio putovanja, konačno pristati˝, šalio se vođa ekspedicije David de Rothschild, dok je posada manevrirala u luci ispred Australskog nacionalnog pomorskog muzeja. ˝Prošli smo nevjerojatnu avanturu˝, dodao je.

Put je dio projekta kojim se željelo upozoriti javnost na opasnost od plastičnog otpada. De Rothschild, inače član poznate bankarske obitelji, izjavio je kako je na ideju došao čitajući izvješće UN-a iz 2006. koje je navodilo kako plastični otpad postaje ozbiljna prijetnja oceanima. Odlučio se izgraditi brod da pokaže kako se otpad može efektivno iskoristiti. Rezultat je bio ˝Plastiki˝, potpuno reciklirani brod koji energiju dobiva iz solarnih panela i vjetrenjača.

Premda je posada imala plan reciklirati ˝Plastiki˝ nakon putovanja, razmišljaju ga ipak zadržati kako bi poslužio u osvješćivanju javnosti te ukazao na moć recikliranja.

26.07.2010. 12:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh