« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
HND:

Prenošenjem Sanaderovog govora prekršen je zakon

Informativni program HTV-a je kako vrijeme odmiče sve više i više naklonjen vladajućoj hrvatskoj stranci, ocjenjuje HND

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

HTV

,

Hloverka Novak Srzić

,

Vanja Sutlić

,

Hrvatsko novinarsko društvo

,

Sanaderov govor

,

opći sabor HDZ-a

,

Zakon o elektroničkim medijima

Hrvatsko novinarsko društvo danas je ocjenilo kako je HTV emitiranjem snimke govora Ive Sanadera sa stranačkog sabora HDZ-a prekršio Zakon o elektroničkim medijima, koji zabranjuje stranačku promidžbu u vrijeme kad nije predizborna kampanja, te je zatražilo da se odgovorni kazne.

"Budući da HDZ očito ne smatra potrebnim HTV-u platiti za taj stranački oproštaj, radi se o prikrivenom oglašavanju", zaključuje HND.

Neuvjerljivim smatra opravdanje glavne urednice informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić da je vladao velik interes javnosti za govor bivšeg premijera zato što iz konferencije za novinare na kojoj je objavio svoju ostavku za nju nije iznio nijedan razlog, a u Hrvatskome saboru, na čijoj je sjednici također bio dužan objasniti odlazak - nije se ni pojavio.

"Zbog svega toga, nije bilo razumno očekivati da će Sanader među svojim stranačkim kolegama, svojom 'obitelji', kako ju je na stranačkom saboru nazvao, reći bilo što konkretno. A nakon što je govor izgovorio, bilo je posve jasno da u njemu ničeg nema, osim režiranoga glamura", kažu u HND-u.

U strukovnoj novinarskoj udruzi zato smatraju da "nije postojao interes javnosti koji bi prevagnuo nad činjenicom da se tako eklatantno krši zakon" pa očekuju kažnjavanje odgovornih za informativni program koji je, po ocjeni HND-a, kako vrijeme odmiče, sve više i više naklonjen vladajućoj hrvatskoj stranci.

Izvor: Hina

06.07.2009. 21:40:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh