« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
UMORNI ALI DOBRO

Vratili se oteti hrvatski pomorci

Četvorica pomoraca s belgijskog broda Pompei bili su zatočeni od 18. travnja, a somalski gusari pustili su ih 28. lipnja

(Nikola Vilić/CROPIX)
Više o

otmica broda

,

somalski gusari

,

Pompei

,

oslobađanje

,

hrvatski pomorci

,

Jan De Hul

Goran Indžić iz Splita, Darko Mastelić iz Brnaza, Joško Marinović iz Kaštel Kambelovca i Tonči Tabain iz Vela Luke, četiri hrvatska pomorca koji su od sredine travnja ove godine bili u zatočeništvu somalskih gusara, danas su doputovali u splitsku zračnu luku iz Frankfurta, nakon što su oslobođeni krajem lipnja.

Četvorica hrvatskih pomoraca nalazila su se na belgijskom brodu Pompei, s još trojicom pomoraca iz Filipina, dvojicom iz Belgije i jednim iz Nizozemske, koji su zarobili somalski gusari 18. travnja ove godine dok je plovio vodama roga Afrike iz smjera Saudijske Arabije prema Sejšelima. Taj belgijski brod, čiji je vlasnik grupacija Jan De Hul, specijaliziran je za radove na učvršćivanju podmorskih cjevovoda.

O oslobađanju broda i pomoraca koji su bili na njemu vlasnici su s otmičarima pregovarali dulje od dva mjeseca. Otmičari su 28. lipnja oslobodili brod, a prema nekim novinskim izvješćima prethodno su vlasnici broda platili otkupninu za oslobađanje broda i pomoraca od 2,8 milijuna dolara.

Pomorci su pri dolasku izjavili kako su umorni, ali da se dobro osjećaju. Goran Indžić je dodao kako mu je žao preostalih 200 pomoraca iz cijeloga svijeta koje somalski gusari trenutačno drže u zatočeništvu.

Izvor: Hina

06.07.2009. 21:08:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh