« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
Odlazak glazbene legende

Preminuo Gil Scott-Heron, kum rapa

Legendarni glazbenik umro u New Yorku u 62. godini

Gil Scott-Heron
Više o

Gil Scott-Heron

,

kum rapa

Glazbenik i pjesnik Gil Scott-Heron, koji je zaslužan za stvaranje rap glazbe spajanjem minimalističkih ritmova, političkih izraza i izgovorenih riječi poezije, umro je u petak u 62. godini u New Yorku, objavio je časopis Billboard na svojoj web stranici pozivajući se na umjetnikovu izdavačku kuću.

Scott-Heron, koji je najpoznatiji po pjesmi "The Revolution Will Not Be Televised" svojim je albumima na kojima izgovara tekstove vlastitih pjesama udario temelje za formiranje hip-hop kulture.

Generacije rappera navode kako je na njih utjecao njegov rad, među kojima je i slavni Kanye West.

Premda ga mnogi nazivaju "kumom rapa", on nije odobravao tu titulu, smatrajući da je bolji opis za ono što radi "glazba crne Amerike" ili pak "bluesologija" - fuzija poezije, soula, bluesa i jazza, sve protkano društvenom sviješću i jakim političkim porukama kojima upozorava na teme kao što su apartheid i nukelarno naoružanje.

Svoju najslavniju pjesmu "The Revolution Will Not Be Televised," u kojoj kritizira masovne medije, snimio je 1970. u Harlemu za album "125th and Lenox".

Nakon toga izdao je još 15-ak albuma, a najnoviji "I'm New Here", koji je dobio odlične kritike, izašao je prošle godine.

Scott-Heron bio je HIV pozitivan, a većim dijelom karijere borio se s ovisnošću o drogama. Zbog posjedovanja heroina proveo je godinu i pol dana u zatvoru. U intervjuu koji je dao 2009. rekao je kako ga je boravak u zatvoru "prisilio da se suoči s realnošću svoje situacije".

28.05.2011. 16:54:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh