« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
SHOW

Preko 10 tisuća maski u povorci riječkog karnevala

Središtem Rijeke danas prolazi 32. Međunarodna karnevalska povorka, kao vrhunac Riječkoga karnevala, a u njoj sudjeluje oko 10.400 maskiranih sudionika u 110 karnevalskih skupina sa 74 alegorijskih kola

Riječki karneval tradicionalno - spektakularan
Riječki karneval tradicionalno - spektakularan (Arhiva)
Više o

Međunarodna karnevalska povorka

,

riječki karneval

Međunarodna karnevalska povorka riječkog karnevala krenula je u podne i kreće se od Rive, preko Ulice Ivana Zajca, Ribarske ulice, Jelačićevog trga, preko Scarpine ulice, Korza, Adamićeve ulice i Jadranskog trga, do povratka u luku. Uzduž trase je postavljeno šest pozornica s kojih voditeljski parovi najavljuju skupine i podižu atmosferu.

Ove godine, uz sudionike iz Rijeke i šireg kvarnerskog područja te drugih dijelova Hrvatske, u povorci sudjeluju gosti iz inozemstva, i to tri skupine iz Italije, iz Ptuja u Sloveniji, skupine iz Herceg Novog u Crnoj Gori i Vrnjačke Banje u Srbiji.

Jedna od zanimljivijih skupina bili su Donjokaštelani koji drže do svojstvenih satiričnih karnevalskih običaja. KKU Poklade Donja Kaštela, ove su godine su u Rijeci nastupili pod nazivom "Djed Mraz". Na alegorijska kola stavili su predsjednicu odjevenu u božićnoj opravi, u desnoj ruci s teškim naoružanjem, a u lijevoj s čokoladicom Pionir, nadahnuti aferom "srpska čokoladica".

Nakon prolaska posljednje skupine oko 20 sati, a to su tradicionalno Halubajski zvončari, karnevalska skupina Pom-F-Ri s Pomorskog fakulteta u Rijeci će simbolično spaliti Pusta na moru u riječkoj luci, te slijedi zabava u prostoru Ex Port na Delti, pred pozornicom na Korzu te u brojnim kafićima i klubovima u središtu grada.

Oni koje interesira povorka, a nisu mogli doći u središte Rijeke, omogućeno je praćenje uživo putem internetskih stranica Riječkog karnevala, na vlastitom You tube kanalu i na portalu dnevnik. hr te u programu televizije Kanal Ri kao i u radijskom programu Radio Rijeke.

Zbog održavanja povorke, promet središtem Rijeke je u nedjelju u potpunosti zatvoren od 9 do 22 sata. Posebno je regulirano i parkiranje, zbog mnoštva gostiju, sudionika i gledatelja, a javni gradski prijevoz je za putnike tijekom dana besplatan.

26.02.2017. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh