« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
dani strane knjige

Predstavljeno ilustrirano izdanje Martelovog bestsellera "Pijev život"

Na natječaju je između 600 autora ilustracija izabran Tomislav Torjanac

(Getty Images)
Više o

Profil Megastore

,

Man Booker

,

Bookerova nagrada

,

Yann Martel

,

Tomislav Torjanac

Ilustrirano izdanje knjige "Pijev život", svjetske uspješnice Yanna Martela, za koje je ilustracije napravio hrvatski autor Tomislav Torjanac, predstavljeno je danas u Zagrebu.

Na promociji, održanoj u sklopu Dana strane knjige u knjižari Profil megastore, Martel je sudjelovao iz Montreala. S njime je putem Skypea razgovarao Torjanac, koji je 2006. pobijedio na međunarodnom natječaju škotskog izdavača knjige, u konkurenciji 600 autora iz cijeloga svijeta.

Knjiga "Pijev život", nagrađena 2002. godine Man Bookerovom nagradom i prodana u više od sedam milijuna primjeraka, priča je o 16-godišnjem brodolomcu koji pokušava preživjeti u čamcu za spašavanje nasred Pacifika, u kojemu mu je jedino društvo bengalski tigar.

Martel je istaknuo kako je bio veliki izazov pokrenuti natječaj za ilustrirano izdanje, koje je na engleskom jeziku izašlo 2007., šest godina nakon prvog izdanja.

Neilustrirano izdanje na hrvatskom jeziku bilo je objavljeno 2004.

Objasnio je kako je Tomislav Torjanac izabran jer je ponudio isti način kakav je i on koristio pišući knjigu. "Sve se događa iz Pijeve perspektive i nigdje se ne opisuje njegov izgled, što je ostvareno i na ilustracijama na kojima njega nema", rekao je Martel.

Na pitanje otkud ideja da Pi istodobno prakticira hinduizam, kršćanstvo i islam, Martel je rekao da ga je, s obzirom da nije odgajan u religioznoj obitelji, zanimalo kako bi bilo vjerovati u nešto, pa je ta ideja postala bitan dio glavnoga lika.

Istaknuvši kako mu je to jedna od najdražih knjiga, što mu je bio motiv da se prijavi na natječaj, Torjanac je predstavio način na koji je nastalo 40 ilustracija za knjigu. Naime, najprije je napravio skice, potom ih je bojao u ulju i na kraju digitalno obrađivao.

Tomislav Torjanac je autor, među ostalim, ilustracija za priču "Djevojčica i div" Neli Kodrič Filipić te za jedinu priču za djecu Jamesa Joycea "Mačak i vrag", a uskoro bi iz tiska trebala izaći i slikovnica "Kako živi Antun Tun" s njegovom verzijom tog omiljenog dječaka.

Martel je najavio izlazak svog novog romana "A 20th Century Shift" koji se bavi holokaustom, te početak snimanja filma "Pijev život", u režiji slavnog Anga Leea.

Izdavač ilustriranog izdanja knjige "Pijev život" je zagrebačka nakladna kuća "Mozaik knjiga". (hina/metro-portal)

07.10.2009. 22:17:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh