« Film
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
filmska smotra

Predstavljeni filmovi u konkurenciji na Sarajevo film festivalu

Filmom "Kenjac" Antonia Nuića otvoren je natjecateljski dio 15. SFF-a na kojem se natječe i hrvatski film "Crnci"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (SFF)

Posebnom novinarskom projekcijom filma "Kenjac" Antonia Nuića u četvrtak je otvoren natjecateljski program 15. Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre.

Ovo ostvarenje nastalo je u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, a Nuić uz režiju potpisuje i njegov scenarij.

Publika je u prepunoj dvorani sarajevskog Narodnog pozorišta s velikom pozornošću pratila projekciju "Kenjca" kojemu je ovo ujedno bila i međunarodna premijera nakon što je u Puli dobio "Zlatnu arenu" za scenarij, kameru i glazbu.

Radnja je smještena u selu Drinovcima u Hercegovini u ljeto 1995. godine uoči operacije "Oluje" kada Nebojša Glogovac u ulozi četrdesetogodišnjeg Bore sa suprugom i sinom ondje stiže kako bi se sastao s bratom i ocem. Tijekom dva tjedna koja su vremenski okvir fiilma Boro rješava niz obiteljskih sukoba, ali i osobnih dilema.

Na konferenciji za novinstvo redatelj Nuić je kazao kako je najveću pozornost i posvetio tim unutarnjim sukobima iako su oni neka vrsta metafore za širi kontekst u kojemu se odvija ratna drama.

Emir Hadžihafizbegović koji glumi Borina brata, Nuićev je film opisao kao senzibilnu obiteljsku dramu. Po Hadžihafizbegovićevoj ocjeni, Nuić je ovim ostvaranjem definitivno potvrdio kako je i sjajan scenarist kao i redatelj.

Hrvatski film "Crnci" također je uvršten u natjecateljski program 15. SFF-a a on će publici biti predstavljen 17. kolovoza.

Izvor: Hina

13.08.2009. 19:14:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh