« Knjiga
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
KNJIGE

Predstavljena knjiga Zmajska zora Milene Benini

Benini u ovom romanu nudi nešto što u domaćoj književnosti još nismo vidjeli, a istovremeno se u potpunosti uklapa u svjetske književne trendove koji ponovno i sve više naginju raznim oblicima magijskog realizma i preklapanja s fantastičnim

Milena Benini i njena Zmajska zora
Milena Benini i njena Zmajska zora (Udruga Nova stranica Zagreb)
Više o

Cekate

,

Udruga Nova stranica Zagreb

,

knjiga Zmajska zora

,

Milena Benini

U sklopu knjižnog kluba Centra za kulturu Trešnjevka i Udruge Nova stranica Zagreb predstavljena je knjiga Zmajska zora cijenjene književnice, prevoditeljice i dobitnice niza nagrada Milene Benini.

Kroz književnu večer vodio nas je Krešimir Maligec, izdavač i predstavnik izdavačke kuće „Zagrebačka naklada"; upoznao s kompletnim opusom djela Milene Benini, približio nam žanr znanstvene fantastike i njegovo mjesto u hrvatskoj književnosti i osvrnuo se na sveopće poznatu situaciju na području izdavaštva. 

Istaknuo je kako je nominacija za knjigu godine Milene Benini „Svećenica mjeseca"(2015.) znatno utjecala na prihvaćanje samog žanra a i time na veći broj čitatelja te bolju prodaju knjige.Roman Svećenica Mjeseca prvi je SF-roman koji se našao u finalu  određenog književnog natječaja Riječ je o romanu koji je, zbog nemogućnosti pronalaženja nakladnika, od 2008. godine objavljivan na autoričinu blogu Milerama.

Roman tematizira rat i razaranje na jednome kontinentu, a nadahnut je ilirskom i rimskom tradicijom. Sam žiri je svojevremeno zaključio kako se radi o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra. Znajući da je Milena Benini i četverostruka dobitnica nagrade SFERA to nas i ne čudi.

Milena Benini nam je otkrila šta koristi za osnovu tog „zasebnog"svijeta kako karakterno razvija likove te vodi čitatelje do samog neizvjesnog kraja. Roman "Zmajska zora"(2016.) ističe se između ostalog i originalnom uporabom hrvatske mitologije i njezinom rekontekstualizacijom u suvremeno doba.

Iako na prvi pogled priča o vješticama, zmajevima i krsnicima, zapravo govori o mnogo dubljim pitanjima, od (samo)određivanja identiteta, preko tolerancije i pokušaja razumijevanja drugog, pa sve do i danas, nažalost, aktualnog pitanja prorađivanja ratnih trauma.

Zaodijevajući ta vrlo ozbiljna pitanja u pitku i dopadljivu priču koja se oslanja na istarske predaje, te kontrastirajući tradiciju i suvremenost, Benini u ovom romanu nudi nešto što u domaćoj književnosti još nismo vidjeli, a istovremeno se u potpunosti uklapa u svjetske književne trendove koji ponovno i sve više naginju raznim oblicima magijskog realizma i preklapanja s fantastičnim. Nove, uzbudljive pustolovine osebujnih Mileninih likova moći ćemo pratiti u novom romanu  čija se promocija očekuje najkasnije do sajma „Interliber 2017"( izdavač : „Zagrebačka naklada").

Na veliko zadovoljstvo posjetitelja večer je bila posebna prilika za nabavu knjiga Milene Benini („Svećenica mjeseca", „Da en", „Zmajska zora" ) po promotivnim cijenama.Posjetitelji su mogli uživati u prirodnim sokovima tvrtke Agropošta.Program je realiziran uz potporu grada Zagreba.

23.05.2017. 18:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh