« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KOJIRO NA USLUZI

Umorni ste od dosadnih kućanskih poslova? Postoji rješenje za vas

POGLEDAJTE VIDEO - Sanjate o robotu koji će za vas raditi sve kućanske poslove? Vaš san mogao bi se i ostvariti zahvaljujući japanskim znanstvenicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (spectrumiee.org)
Više o

robot

,

kućanski poslovi

,

kojiro

,

domaćinstvo

Istraživači sa Sveučilišta Tokyo stvorili su robota po imenu Kojiro, koji oponaša ljudski hod. Ono što ga čini unikatnim jest skeletalna struktura nalik ljudskoj, što znači da se pokreće na prirodniji način, te saginje uz pomoć svoje umjetne kičme.

Profesor Nakanishi, koji vodi tim znanstvenika objašnjava kako ova, novo razvijena umjetna kičma, omogućuje izradu lakših i fleksibilnijih robota koji će moći pomagati u domaćinstvu. Kojiro je rađen od laganih materijala koji mu dopuštaju nesmetano kretanje kroz kuću.

No, najzahtjevniji dio posla bila je sposobnost hodanja. ˝Sustav je nelinearan, a kako bi ga se kontroliralo potrebna je neka metoda učenja˝, dodaje Nakanishi. Tim planira razviti kompjutorske algoritme pomoću koji se kontroliraju pokreti robota, te se se nadaju da bi jednog dana mogao izvoditi kompleksne pokrete koristeći sve ekstremitete. Stoga bi vam, u ne tako dalekoj mogućnosti, Kojiro mogao posluživati doručak u krevet.

09.03.2010. 10:03:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh