« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
THINK TANK

Predstavljen Mozgalo - prva hrvatska mreža kreativaca

Prva hrvatska socijalna mreža kreativaca spaja hrvatske znanstvenike a namijenjena je prepoznavanju i poticanju ideja mladih

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti najavljena i javnosti predstavljena prva hrvatska socijalna mreža kreativaca - Mozgalo. Ova društvena mreža za cilj ima umrežiti hrvatske znanstvenike, kreativne ljude gdje god oni živjeli, stvarajući tako optimističnu kritičnu masu koja bi trebala postati generator promjena u Hrvatskoj.

''Ovaj naš online Think-Tank namijenjen je prvenstveno mladim ljudima, čije ideje treba prepoznati i poticati. Zato ćemo na Mozgalu napraviti „burzu ideja" koja će biti dostupna svima. Na taj način brišemo prostorne, kulturološke, sociološke razlike'', objasnila je na početku konferencije predsjednica udruge MRAK (Mreža za razvoj i kreativnost) Ivana Nikolić.

O projektu su govorili prof. Ivana Nikolić, prof. dr. sc. Davor Pavuna, svjetski priznati dizajner Mirko Ilić, prof. dr. sc. Slavko Krajcar i dipl. psiholog Jasminka Jelčić.

Za sebe u šali govore kako su ''mladi duhom, a po prirodi optimisti''. Mozgalo se rodio u njihovim glavama, neovisan od politike lijevih i desnih kao vertikala znanja jer prema riječima Pavune ''predispozicije trebamo pogurati''.

Ako su se ljudi prošlosti povezivali u skupine na osnovi svojih preferencija, budućnost će postati socijalne grupe. ''Na samo klik udaljenosti'' možete naći istomišljenike, kreativce ili znanstvenike sa sličnim idejama, pogledima na svijet.

Kao ideja, ovaj projekt nema manu. Ako gledamo realizaciju, nepostojanje čak ni Beta verzije Mozgala nameće pitanje - zašto danas? Zašto ne za mjesec, dva ili kad god mreža bude postavljena, barem u najosnovnijem obliku?

Ako su prema riječima prof. Pavune ''ovakvi projekti za budućnost i rezultati nisu za sutra'' trebamo biti strpljivi - pozitivne i optimistične inicijative dokazanih stručnjaka i znanstvenika Hrvatskoj mogu donijeti samo dobro - ako ništa drugo onda vjeru da smo konkurentni, kreativni pa čak izvrsni! Na žalost, za Hrvatsku danas i to je korak naprijed.

Više pročitajte na profitiraj.hr.

Piše: Ivan Jozić/profitiraj.hr
22.02.2010. 17:03:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh