« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
presuda

Predsjednik Zelene stranke kažnjen zbog klevetanja Rockwoola

Josip Anton Rupnik kompaniji mora platiti 400.000 kuna za iznošenje neistine o zagađivanju okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Šebelić/Cropix)
Više o

Rockwool

,

Josip Anton Rupnik

,

Zelena stranka - Zelena alternativa

Sutkinja Općinskoga suda u Puli Mirna Frančišković presudila je danas da predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative Josip Anton Rupnik mora platiti 40.000 kuna Tvornici kamene vune Rockwoolu koja ga je tužila zbog klevete te iznošenja neistine u javnosti da u Pićnu zagađuje okoliš.

Po presudi, Rupnik Rockwoolu mora platiti odštetu od 40 tisuća kuna te troškove sudskog postupka od 10.390 kuna. Osim toga, Rupnik će presudu, pošto postane pravomoćna, o svojem trošku morati javno objaviti u svim medijima u kojima je prozivao Rockwool i o njemu izgovorio neistinite, i to na jedanaest portala i u pet dnevnih listova.

Rockwool je još početkom godine tužio Rupnika kao fizičku osobu i Zelenu stranku - Zelenu alternativu kao političku stranku zbog iznošenja lažnih tvrdnji o radu te tvornice.

Sutkinja je u obrazloženju odluke navela da za neistinite tvrdnje o Rockwoolu, tvrdnje o počinjenim kaznenim radnjama i malverzacijama te stjecanju nezakonite dobiti nisu predočeni nikakvi dokazi.

Nezadovoljan presudom, Josip Anton Rupnik najavio je žalbu. "Rockwool je taj koji treba platiti štetu narodu, a ne mi Rockwoolu. Mi nećemo stati", poručio je Rupnik.

Tehnički direktor Rockwoola Marco Boi izrazio je zadovoljstvo današnjom presudom te činjenicom da pravna država funkcionira. "Vjerovali smo u ovakvu presudu koja je znak da svatko, pa tako i gospodin Rupnik, mora snositi odgovornost za lažne optužbe i neistine koje je iznosio bez ikakvih temelja i dokaza. Time je veliku štetu nanio najviše ljudima koji žive oko tvornice", naveo je Boi u priopćenju za javnost.

Najavio je da će cjelokupni iznos od 40 tisuća kuna tvrtka uplatiti za dobrotvorne svrhe. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 16:58:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    11.12.2009. 17:13
    a s obzirom da znamo koliko je korumpiran naš 'djelotvorni' pravosudni sustav, lako je zaključiti istinu... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh