« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
DAJ PA IDI

Predsjednik Uprave Petrokemije dobio otkaz jer je isplatio regres

Smjenu Borisa Mesarića zatražila je Vlada jer nije poštivao naredbu za neisplatu regresa, koji je inače zajamčen kolektivnim ugovorom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Vlada

,

Petrokemija

,

Željko Klaus

,

Wine&Gastro Academy Zagreb

,

Ozric Tentacles

Nadzorni odbor kutinske Petrokemije večeras je smijenio predsjednika Uprave Borisa Mesarića, priopćeno je iz Petrokemije.

Nadzorni odbor kutinske Petrokemije večeras je održao sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda: prijedlogom za razrješenje predsjednika Uprave društva Borisa Mesarića, stoji u priopćenju. Prijedlog je Nadzornom odboru uputio Hrvatski fond za privatizaciju, provodeći zaključak Vlade RH sa sjednice održane 22. travnja 2010.

Nadzorni odbor Petrokemije većinom glasova prihvatio je donošenje odluke o opozivu Borisa Mesarića s mjesta predsjednika Uprave. Ostali članovi Uprave nastavljaju raditi poslove kako bi Društvo normalno funkcioniralo do izbora novog predsjednika. Željko Klaus, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke, zadužen je da u što kraćem roku s većinskim vlasnikom izvrši konzultacije oko izbora novog predsjednika Uprave Petrokemije", kaže se u priopćenju koje je potpisao Voditelj Informiranja i odnosa s javnošću Tomislav Pelin.

U Petrokemiji je u travnju bio isplaćen regres unatoč Vladinoj preporuci da se u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu ove godine radi štednje ne isplati regres, božićnica i dar za djecu. Mesarić je tada rekao da su u Petrokemiji "samo bili legalisti" i poštovali dogovor sa socijalnim partnerima.

Predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik sindikata u Petrokemiji Željko Klaus izjavio je večeras za HRT kako nema pravnoga obrazloženja za Mesarićevu smjenu jer je isplatio nešto što je bio dužan prema kolektivnom ugovoru.

"Vrlo je upitna zakonitost i pravna podloga smjene," rekao je, ali i dodao kako su s obzirom na Vladinu odluku te mogućnost da bi odbijanje smjene odluku moglo još više zakomplicirati, ipak glasovali za smjenu, kako kaže ''protivno svojoj savjesti''.

Napomenuo je kako je bivši predsjednik Uprave rekao da se ne osjeća dobro nakon odluke Vlade te da nema onu snagu kojom bi trebao raditi. Mi smo između emocija i razuma izabrali razum, rekao je i dodao kako je Petrokemija u velikim problemima pa nije vrijeme za igranje s Upravom.

"Glasovali smo za smjenu, zbog brige za 2.350 radnih mjesta," rekao je dodavši kako "očekuje da će s Vladom riješiti neke stvari". (hina/metro-portal)

04.05.2010. 22:06:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MajaK
    04.05.2010. 22:41
    Eee, da je spremio u svoj džep Vlada bi ga odlikovala i proglasila državnim partnerom...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh