« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Predsjednik Mesić na sastanku s rektorom Bjelišem

Nije smjelo biti spektakla u Indeksu

Susret rektora i predsjednika
Susret rektora i predsjednika (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Aleksa Bjeliš

,

Zagrebačko sveučilište

,

akcija indeks

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je akciju Indeks trebalo provesti, ali da zbog svega što predstavljaju sveučilište i akademska zajednica nije smjelo biti spektakla.

Na pitanje jesu li osumnjičenici za korupciju na Sveučilištu trebali biti privedeni na način koji jesu, Mesić je rekao da novine kad pišu o privođenjima u najvećem djelu izlaze samo s inicijalima, dok se ovdje (u akciji Indeks) išlo na slikanje ljudi za koje ne moramo biti baš sigurni da će svi biti krivi.

Mesić je to rekao novinarima nakon sastanka s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Aleksom Bjelišem u povodu akcije Indeks.

Bjeliš je Mesiću predstavio stavove i mjere Sveučilišta i obavijestio ga da je osnovana stručna skupina za ocjenu provedbe akcije. Ta skupina trebala bi proučiti sve njezine aspekte, posebice one vezane uz potencijalno kršenje ljudskih prava i autonomije Sveučilišta.

Na novinarsku primjedbu po kojoj dio akademske zajednice tvrdi da rektor akciji pristupa krivo i da se, umjesto da istražuje korupciju na Sveučilištu bavi analizom kako je policija provela akciju, Mesić je rekao da kad bi rektor mogao utvrditi obim korupcije onda ne bi trebali USKOK, Državno odvjetništvo ni policija. Rektor bi onda to rješavao na opće zadovoljstvo, ali on nema instrumenata da to riješi, ustvrdio je Mesić.

Predsjednik smatra da Rektorat poduzima sve što je potrebno, jer je profesorima, koji su moralni autoritet u društvu odgovara da se isključi one koji ne pripadaju akademskoj zajednici.

Senat je prije tjedan dana donio odluke i mjere koje se sada provode, rekao je Bjeliš dodavši da su u Senatu bili mnogi kolege koji su danas istupili u javnosti pa bi trebali odvagnuti što su govorili na Senatu, a što novinarima.

Naglasio je da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sa zadovoljstvom prihvatio skupinu koja će s njim moći izravno komunicirati. Dodao je da nije znao ni jedan detalj akcije, opseg ni mjere koje će se poduzeti, već da im je rečeno da postoji puno materijala zbog kojih treba provesti akciju.

Rektor je najavio i nastavak suradnje sveučilišnih tijela s organima koji provode istragu i izrazio očekivanje da će se u buduće u punoj mjeri poštovati dignitet i autonomija Sveučilišta.

Mesić je na nakon sastanka održao i predavanje studentima Pravnog fakulteta u povodu početka školske godine. (HINA)

01.10.2008. 19:23:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh