« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
u crnom kombiju

Zagorec u Remetincu

Umirovljeni general Vladimir Zagorec doveden je oko 11,40 sati u zagrebački zatvor u Remetincu uz jaku policijsku pratnju.

Fotografija vijesti
Više o

Vladimir Zagorec

,

izručenje

,

Zagorec u Remetincu

,

izručen Vladimir Zagorec

Kolona policijskih vozila prošla je pored velikog broja okupljenih novinara i fotografa, a jedan od crnih blindiranih kombija ušao je u zatvorski krug bez zaustavljanja. Pretpostavlja se da je u njemu umirovljeni general koji je oko 11,30 doputovao zrakoplovom iz Beča u pratnji djelatnika Interpola.

Cijelo vrijeme iznad zatvora kruži policijski helikopter, a pristupna cesta bila je zatvorena za promet.

Zagorca će u zatvoru prvo pregledati liječnik, a potom će, prema ranijim najavama iz Uprave za zatvorski sustav, biti smješten sam u ćeliji, no neće imati poseban tretman.

Njegov hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak ranije je tražio posebne sigurnosne mjere za svog branjenika jer tvrdi da mu je život u Hrvatskoj u opasnosti. To je bio i glavni argument Zagorčevih austrijskih branitelja kod protivljenja izručenju, no sve sudske instance odbile su njihove žalbe i zahtjeve.

Hodak je Hini rekao kako će nastojati već danas posjetiti svog branjenika u zatvoru koji će se najvjerojatnije sutra ujutro pojaviti pred istražnom sutkinjom Ernom Dražančić koja je protiv njega prije godinu i pol pokrenula istragu i odredila mu pritvor.

Zagorec bi se trebao očitovati o optužbama tužiteljstva koje ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, no od njegovog odvjetnika za sada se nije moglo doznati hoće li Zagorec iznijeti obranu ili će se braniti šutnjom.

Nakon saslušanja biti će vraćen u zatvor jer je i dalje na snazi odluka o jednomjesečnom pritvoru, donesena u ožujku prošle godine. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke te teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

Budući je u istrazi sutkinja saslušala sve predložene svjedoke očekuje se da će, ne budu li stranke imale nove prijedloge, spis uskoro biti dostavljen tužiteljstvu koje mora odlučiti hoće li protiv umirovljenog generala podići optužnicu.

Austrija je Zagoraca izručila Hrvatskoj godinu i pol dana nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Umirovljenog generala tereti se da je zlouporabio položaj i ovlasti, odnosno da je, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000., iz sefa MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Umirovljeni general Vladimir Zagorec izveden je jutros iz bečkog zatvora i prevezen u tamošnju zračnu luku. Njegov hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak potvrdio je da je postupak izručenja započeo iza 8 sati, no suprotno najavama da će Zagorec u zagrebačku zračnu luku stići redovnom zrakoplovnom linijom "Croatie airlines" u 11,10 sati, Hodak je Hini izjavio da su mu iz Beča javili da će doputovati privatnim zrakoplovom.

Zagorac je putovao u pratnji djelatnika Interpola, a najkasnije u roku 24 sata, trebao izaći pred istražnu sutkinju zagrebačkog Županijskog suda na kojemu je prije godinu i pol protiv njega pokrenuta istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti. (hina/metro-portal)

02.10.2008. 10:52:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh