« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Predosjećaj iz trbuha - istina ili mit?

Svakog dana naša intuicija iz 'trbuha' nas vodi kroz odluke koje donosimo, a ovo je samo još jedan dokaza da ju trebamo slušati

Drugi mozak je u - trbuhu?!
Drugi mozak je u - trbuhu?! (DeviantArt)
Više o

drugi mozak

,

trbuh

,

predosjećaj

Svi smo čuli za izraz o 'predosjećaju u trbuhu', slijeđenju vlastitog instikta, ali znanstvenici su dokazali kako tu ima puno više od tek obične fraze.

Istraživanje nazvano 'Drugi mozak' Michaela Gershona, predsjednika Odjela za anatomiju i staničnu biologiju u njujorškoj bolnici, pokazalo je kako je mreža neurona (njih više od 100 milijuna) u našem probavnom sustavu ima mnogo veću ulogu od samog probavljanja hrane koju pojedemo.

Ono što je Gershon otkrio je da je autonomni živčani sustav direktno povezan sa središnjim živčanim sustavom te da sudjeluje u prenošenju informacija kroz hipotalamus i hipofizu. Ova 'razmjena informacija' pomaže nam da odredimo svoje psihičko stanje, ali igra i 'ključnu ulogu kada je riječ o bolestima u našem tijelu'.

I iako još nije dokazano da 'drugi mozak' ima svoju vlastitu svijest, ili da igra veliku ulogu u donošenju naših odluka, "sustav je previše kompliciran samo da bi osiguravao da se stvari kreću prema našem debelom crijevu", kaže profesor Emeran Mayer.

Ovaj 'drugi mozak' ima veliku ulogu u našem emocinalnom stanjima i instiktima, a sad je otkriveno i da je "veliki dio naših emocija pod utjecajem živaca u našem probavnom sustavu".

S ovim nevjerojatnim otkrićem je postalo sve jasnije da je naša emocionalna stabilnost direktno povezana s našom psihologijom. 

Kada smo pod stresom ili kada smo nervozni dolazi do 'razmjene informacija' između naših misli i utrobe, što može biti i potencijalni uzrok dijabetesa, pretilosti ili neke druge bolesti.

Svakoga dana naša intuicija iz "trbuha" nas vodi kroz odluke koje donosimo, a ovo je samo još jedan dokaza da bi često trebali i poslušati taj unutarnji glas.

11.06.2016. 16:30:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh