« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DRUGI DOHODAK

Predloženo ukidanje oporezivanja stipendija

Trenutno se stipendija, u dijelu u kojem prelazi neoporezive limite, tretira uglavnom kao drugi dohodak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

stipendije

,

studentske stipendije

,

IRO

,

oporezivanje

,

poremećaji ponašanja

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), priopćio je danas, da je uputio Vladi RH prijedlog izmjene poreznih propisa kako bi se ukinulo oporezivanje stipendija.

IRO poziva Vladu RH i Ministarstvo financija RH da prihvati predložene izmjene i dopune poreznih propisa i time otvori mogućnost značajnijeg povećanja iznosa i broja stipendija za školovanje i studij u Hrvatskoj i inozemstvu.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Hrvatsko-američkom zakladom za obrazovanje i izobrazbu, koju je pokrenuo prošle godine, uputio je premijerki Kosor i ministru Šukeru prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim se zahtijeva oslobađanje poreza na stipendije za financiranje redovnog školovanja i studiranja.

U Hrvatskoj se trenutno stipendija, u dijelu u kojem prelazi neoporezive limite, tretira uglavnom kao drugi dohodak pa udio poreza na dohodak, prireza i posebnog poreza u neto stipendiji iznosi između 31 posto 44 posto, ističu u IRO-u.

Prema novom prijedlogu IRO-a i Zaklade, izrađenim u suradnji s renomiranim poreznim stručnjacima, stipendije bi se mogle isplatiti u visini stvarnih troškova školovanja i studiranja bez poreznog opterećenja, pri čemu bi obuhvat tih troškova i način njihovog dokumentiranja bili detaljno propisani u svrhu učinkovite kontrole namjenskog trošenja neoporezivih stipendija.

Cjeloviti tekst prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak dostupan je na www.iro.hr, stoji, uz ostalo, u priopćenju.(hina/metro-portal)

05.05.2010. 12:01:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh