Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 12:01:22
DRUGI DOHODAK

Predloženo ukidanje oporezivanja stipendija

Trenutno se stipendija, u dijelu u kojem prelazi neoporezive limite, tretira uglavnom kao drugi dohodak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec, CROPIX)

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), priopćio je danas, da je uputio Vladi RH prijedlog izmjene poreznih propisa kako bi se ukinulo oporezivanje stipendija.

IRO poziva Vladu RH i Ministarstvo financija RH da prihvati predložene izmjene i dopune poreznih propisa i time otvori mogućnost značajnijeg povećanja iznosa i broja stipendija za školovanje i studij u Hrvatskoj i inozemstvu.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Hrvatsko-američkom zakladom za obrazovanje i izobrazbu, koju je pokrenuo prošle godine, uputio je premijerki Kosor i ministru Šukeru prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim se zahtijeva oslobađanje poreza na stipendije za financiranje redovnog školovanja i studiranja.

U Hrvatskoj se trenutno stipendija, u dijelu u kojem prelazi neoporezive limite, tretira uglavnom kao drugi dohodak pa udio poreza na dohodak, prireza i posebnog poreza u neto stipendiji iznosi između 31 posto 44 posto, ističu u IRO-u.

Prema novom prijedlogu IRO-a i Zaklade, izrađenim u suradnji s renomiranim poreznim stručnjacima, stipendije bi se mogle isplatiti u visini stvarnih troškova školovanja i studiranja bez poreznog opterećenja, pri čemu bi obuhvat tih troškova i način njihovog dokumentiranja bili detaljno propisani u svrhu učinkovite kontrole namjenskog trošenja neoporezivih stipendija.

Cjeloviti tekst prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak dostupan je na www.iro.hr, stoji, uz ostalo, u priopćenju.(hina/metro-portal)

05.05.2010. 12:01:22
http://metro-portal.hr/predlozeno-ukidanje-oporezivanja-stipendija/39323/