« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HKV:

Predložene ustavne promjene omogućit će projekt "zapadni Balkan"

Promjene članka 141 Ustava RH koji brani udruživanje Hrvatske s južnoslavenskim i balkanskim zemljama opasne su, smatra profesor Željko Horvatić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ustav

,

zapadni Balkan

,

Željko Horvatić

,

Mate Kovačević

,

Milan Vuković

,

glasanje

,

Hrvatsko kulturno vijeće

,

hrvoje hitrec

Predložene ustavne promjene dovest će do ograničenja suvereniteta Republike Hrvatske, jačanja prava nacionalnih manjina, a postoji i realna opasnost da se omogući realizacija projekta "zapadnog Balkana", zaključeno je na večerašnjoj tribini koju je organiziralo Hrvatsko kulturno vijeće (HKV).

Istaknuto je da bi se o tako važnim promjenama, koje su od općenacionalnog interesa, morala provesti široka javna rasprava, a ne da se, kako je procijenjeno, promjene Ustava dogovaraju u uskom krugu političara, atmosferi sitne trgovine i ucjene, daleko od očiju javnosti.

Pred stotinjak nazočnih na tribini su o spomenutim pitanjima izlagali ugledni pravnici Milan Vuković, Željko Horvatić i Lujo Medvidović, predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec te novinar Mate Kovačević.

Najavljenom uvođenju dvostrukog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina usprotivio se ustavni sudac u mirovini Milan Vuković. Omogućavanje glasovanja i na manjinskoj i na općoj listi moglo bi dovesti do jačanja utjecaja nacionalnih manjina koje su u nedavnoj povijesti sudjelovale u agresiji na Republiku Hrvatsku te ponovnog oživljavanja imperijalističkih zahtjeva na štetu Hrvata, upozorio je.

Biračko pravo mora biti definirano kao opće i jednako za sve građane, istaknuo je Vuković te podsjetio da je model dvostrukog prava glasa za neke kategorije birača dosad nezabilježen na europskom tlu.

O predloženim promjenama članka 141 Ustava RH koji propisuje zabranu udruživanja Hrvatske u balkanske ili južnoslavenske državne zajednice, govorio je umirovljeni profesor Pravnog fakulteta Željko Horvatić, upozorivši da je to put ka realizaciji projekta "zapadnog Balkana".

Pozvao je i na izniman oprez u prilagođavanju hrvatskog zakonodavstva europskom, jer Europska unija "stalno reducira suverenost svojih članica i pristupnih zemalja, a kriteriji se razlikuju od slučaja do slučaja". Stoga je upozorio da bi o tako važnom pitanju, kao što je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski narod morao odlučiti na referendumu većinom svih upisanih, a ne izašlih birača, kako se predlaže.

Na skupu je posebno kritizirana "tajnost" u kojoj se, kako je rečeno, donose ovako važne ustavne promjene, daleko od očiju javnosti. Takav je slučaj nezabilježen u demokratskoj Hrvatskoj, a riječ je o prvorazrednom događaju koji bitno može utjecati na budućnost hrvatske države, zaključili su sudionici. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 00:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh