« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVE MJERE

Raste PDV, a ukida se krizni porez?

Osim ukidanja nulte stope PDV-a, moguće je i povećanje stope tog poreza na 24 ili 25 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

PDV

,

krizni porez

"Krizni porez trebalo bi što prije ukinuti jer se on loše odražava na potrošnju građana, a time i na izlazak iz recesije. Manjak prihoda u državnoj blagajni, koji bi time nastao, mogao bi se nadoknaditi ukidanjem nulte stope PDV-a, što ćemo ionako kad-tad, zbog EU, morati napraviti'', otkrio je sugovornik Jutarnjeg lista blizak Vladi.

U kojoj je mjeri krizni porez, zajedno s rastom nezaposlenosti i padom standarda, utjecao na pad potrošnje u Hrvatskoj možda najbolje govori podatak DZS-a o padu prometa u trgovini na malo u 2009. za 15,3 posto u odnosu na 2008. godinu.

S druge strane, ukidanje nulte stope PDV-a i uvođenje međustope od deset posto ne bi za posljedicu imalo značajniji rast cijena.

Do određenog rasta cijena kod pojedinih bi proizvoda, posebno kod kruha, sigurno došlo, no malo je vjerojatno da bi on poskupio za više od jedne kune po štruci, ako bi se kruh obračunavalo deset posto PDV-a, umjesto sadašnjih nula posto.

Stručnjaci se slažu da bi učinak te mjere na državnu blagajnu bio bolji od kriznog poreza. Ako se uvođenje međustope PDV-a ne bi pokazalo dovoljnim za krpanje proračunskih rupa, u igri je uvijek i stara mogućnost povećanja opće stope PDV-a za jedan ili dva postotna boda, sa sadašnjih 23 na 24 ili 25 posto.

Osim promjena u sustavu PDV-a, izmjene u poreznom sustavu, koje je ovih dana najavio savjetnik premijerke Jadranke Kosor za gospodarstvo Borislav Škegro, mogle bi zahvatiti i ukidanje trošarina na mobilnu telefoniju, piše Jutarnji list.
15.02.2010. 21:25:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh