« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
PETICIJE

Predana peticija protiv plastičnih vrećica sa 65.000 potpisa

Ovom kampanjom ukazuje se na štetnost plastičnih vrećica i ostale jednokratne plastike koja se koristi kratko, a ostavlja dalekosežne i alarmantne posljedice u okolišu

Greenpeace
Greenpeace (Greenpeace)
Više o

Greenpeace

,

akcija

Aktivisti Greenpeacea danas su ispred zgrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na Radničkoj cesti 80, pomoćnici ministra Ćorića Anamariji Matak simbolično predali peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica koju je potpisalo više od 65.000 ljudi.

Na predaju peticije donijeli su dvometarske rekvizite; prekriženu plastičnu vrećicu te broj 65.000 koji simbolizira broj potpisnika peticije.

Ovom kampanjom ukazuje se na štetnost plastičnih vrećica i ostale jednokratne plastike koja se koristi kratko, a ostavlja dalekosežne i alarmantne posljedice u okolišu.

Građanke i građani Hrvatske pokazali su da su svjesni koliko su štetne plastične vrećice i jednokratna plastika, ali i da su spremni zamijeniti plastične vrećice lako dostupnim alternativama, poput višekratnih vrećica za kupovinu. Ova peticija predana je u pravom trenutku s obzirom da je u tijeku javno savjetovanje o Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom, kojim bi se mogla zabraniti upotreba plastičnih vrećica.

"Vlada ima priliku poslušati građane i zaštititi našu prirodu te u potpunosti zabraniti upotrebu laganih plastičnih vrećica. Hrvatska i svijet već se utapaju u jednokratnoj plastici čija proizvodnja raste iz godine u godinu. Goleme količine plastike završavaju u okolišu, pretvaraju mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožavaju morske životinje te dospijevaju u hranidbeni lanac. Postojeći propisi u Hrvatskoj nisu doveli do značajnih pomaka u smjeru smanjenja njihovog korištenja. Jedino će zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju", rekla je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Greenpeace također zahtijeva više ambicije kod prijenosa europske Direktive o jednokratnoj plastici u Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom. Da bi se uistinu stalo na kraj onečišćenju plastikom, važno je postaviti konkretan cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu, kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni. Važno je i staviti veći naglasak na mjere proširene odgovornosti proizvođača, kako bi se potaknulo tvrtke na odlučnije korake u sprečavanju nastanka otpada i razvoju sustava za višekratnu upotrebu i ponovno punjenje.

Kao što i sama Direktiva nalaže, prvenstveno treba poticati upotrebu proizvoda koji su prikladni za višekratno korištenje, a spriječiti da se plastika zamijeni drugim jednokratnim materijalima poput papira, koji također štete okolišu," dodala je Andrić.

Greenpeace poziva Ministarstvo da prihvati prijedloge dostavljene u sklopu otvorenog javnog savjetovanja, a građane da se uključe u javno savjetovanje

02.12.2020. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh