« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HILLARY CLINTON:

Pred Izraelom su teški, ali nužni izbori

Status quo je neodrživ za sve strane, ali SAD će Izraelu i dalje jamčiti sigurnost, stoji u govoru kojim će se Clinton obratiti AIPAC-u

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

bliskoistočni mirovni proces

,

AIPAC

,

židovska naselja

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da je Izrael suočen s "teškim, ali nužnim izborima" na putu prema postizanju mira na Bliskom istoku jer je 'status quo' s Palestincima neodrživ.

"Status quo je neodrživ za sve strane. On obećava samo nasilje i neostvarene težnje", poručila je Clinton u govoru koji će održati američko-židovskoj udruzi AIPAC. Govor je predviđen za 14 sati po srednjoeuropskom vremenu, a izvatke je unaprijed objavio njezin ured.

"Postoji još jedan put. Put koji vodi prema sigurnosti i napretku za sve ljude u regiji. Za njega je potrebno da sve strane, uključujući Izrael, naprave teške ali nužne izbore", kazala je.

Njezin govor, nakon spora oko izraelske objave planova za gradnju novih stanova koji su poljuljali američko-izraelske odnose, naglasio je snažnu predanost administracije Baracka Obame izraelskoj sigurnosti i budućnosti.

"Jamčenje sigurnosti Izraelu za mene je više od političkog stajališta. To je osobno obećanje koje se nikada neće pokolebati", rekla je Clinton u govoru.

Clinton je kazala da je dužnost SAD-a "reći istinu kada je to potrebno" i pozvala je Izrael da poduzme korake za okončanje sukoba s Palestincima koji "prijeti dugoročnoj budućnosti Izraela kao sigurnoj i demokratskoj židovskoj državi".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također će se obratiti AIPAC-u kasnije u ponedjeljak. Netanyahu je prije odlaska u Washington izjavio da je izvijestio američke čelnike da Izrael neće zaustaviti gradnju židovskih naselja oko Jeruzalema.

Američki potpredsjednik Joe Biden, koji je prije manje od dva tjedna ostao zatečen objavom židovske gradnje u istočnom Jeruzalemu tijekom njegovog posjeta Izraelu, Clinton i drugi visoki dužnosnici administracije oštro su osudili taj potez, smatrajući ga uvredom SAD-u i podrivanjem mirovnog procesa.

Nedugo nakon toga iz Kongresa je uslijedila bura kritika prema Obaminoj administraciji zbog ponašanja prema Izraelu, a predvodili su ih brojni zastupnici bliski moćnom židovskom lobiju u Americi.

Administracija je ubrzo ublažila kritike, a potom je uslijedio i poziv Netanyahuu za sastanak s Barackom Obamom u Bijeloj kući.

Prestanak gradnje židovskih naselja na palestinskim područjima ključan je palestinski uvjet za povratak mirovnim pregovorima, a zahtjev podupire i međunarodna zajednica. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 13:35:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh