« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NASTAVAK PADA

Gotovo 68 posto Slovenaca smatra da Pahorova vlada nije uspješna

Dio Slovenaca koji rad vlade ocjenjuju neuspješnim povećao se za sedam posto u odnosu na veljaču ove godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

pad popularnosti

Rad slovenske koalicijske vlade neuspješnim trenutačno ocjenjuje 67,9 posto Slovenaca, govori rezultat je najnovije mjesečne ankete koju agencija Ninamedia radi za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" I televizijsku postaju POP-TV.

Prema ispitivanju koje je u ponedjeljak objavio "Dnevnik", dio onih koji rad vlade ocjenjuju neuspješnim povećao se za sedam postotnih bodova u odnosu na veljaču ove godine.

Premijera Boruta Pahora donekle može utješiti to što je nakon stalnog pada iz proteklih mjeseci ponovo porasla popularnost stranke koju vodi. U slučaju kad bi u nedjelju u Sloveniji bili održani parlamentarni izbori, Pahorovi Socijalni demokrati (SD) dobili bi 19,3 posto glasova. Time je jako smanjen zaostatak socijaldemokrata za Slovenskom demokratskom strankom (SDS) bivšeg premijera, a sada oporbenog čelnika Janeza Janše, za koju se opredijelilo 19,4 posto ispitanika.

Na trećem mjestu je stranka Liberalna demokracija Slovenije (LDS) koju vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, s 5,3 postotnom potporom, a na četvrtom Slovenska demokratska stranka (SNS) Zmage Jelinčiča s 4,9 posto. Slijede ih liberalna stranka Zares (4,6 posto), Demokratska stranka umirovljenika DeSUS (4 posto) i SLS (3,1 posto).

U odnosu na ispitivanje u veljači, kada je imala 7,9 posto potpore birača i bila treća stranka nakon Janšine i Pahorove, u ožujku je najviše izgubila Jelinčičeva stranka SNS. Slovenski analitičari to pripisuju skandalu u kojemu je ta stranka osumnjičena za "trgovanje glasovima" u parlamentu zbog čega je Jelinčiču prije dva tjedna na kratko vrijeme bila oduzeta sloboda.

Jelinčič je i dalje pod sumnjom da je upleten u korupcijski skandal zbog kojega je ostavku već dao ministar za poljoprivredu Milan Pogačnik. Jelinčičevu zastupniku Srečku Prijatelju određen je jednomjesečni pritvor u kojemu se sada nalazi. Osumnjičen za ucjenu i prijetnje poduzetniku, koji mu je navodno odbio isplatiti visoku proviziju iz trgovine zemljištima za terminal luke Kopar. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 13:51:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh