« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ISTINA JE U MATERNICI

Praznovjerje se razvija prije rođenja

Bojite li se duhova vrlo je vjerojatno da za to nisu zaslužne 'bapske priče' nego hormoni

(Wikipedia)
Više o

paranormalne pojave

,

praznovjerje

,

duljina prstiju

Martin Voracek,  autor nove studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu 'Personality and Individual Differences', tvrdi za vjerovanje u paranormalno postoje biološki razlozi koji su u osobu usađeni prije rođenja.

Studija ukazuje na to da je smanjena mogućnost analitičkog razmišljanja povezana s povećanom razinom intuicije koja je pak povezana s vjerovanjem u vanosjetilnu percepciju (ESP), odnosno duhove, telepatiju i druge paranormalne pojave, javlja Discovery News.

Parafrazirajući slogan najpoznatije serije o paranormalnom Voracek, inače psiholog pri bečkom sveučilištu, kaže kako je vjerojatno da se dobar dio istine nalazi u maternici, a ne 'out there'.

U zanimljivom istraživanju sudjelovalo je više od 1.100 sudionika oba spola i svih životnih dobi. Prvi test kojem su podvrgnuti bio je uobičajeni psihološki upitnik o vjerovanjima u paranormalne pojave.

Nakon toga provjereno je što subjekti misle o pozitivnim i negativnim praznovjerjima. Negativna su između ostalog uključivala razbijanje zrcala i povezivanje broja 13 s nesrećom, a pozitivna 'držanje figa', kucanje u drvo i nošenje raznih amajlija.

Voracek je zatim prikupio podatke o svakom od ispitanika, a oni su uključivali dužinu prilikom rođenja, te trenutnu dob, visinu i težinu. Uz to su im izmjerene i dužine kažiprsta, prstenjaka i srednjeg prsta. Ti podaci korišteni su jer je u nedavnim studijama dokazano da je omjer dužine prstiju povezan s individualnim razlikama koje uzrokuju hormoni.

Muškarci najčešće imaju prstenjak duži od kažiprsta dok su kod žena ti prsti jednake dužine ili je kažiprst dulji. U nekim slučajevima međutim, dolazi do obrnutih vrijednosti.

Voracek je otkrio da je 'feminizirani' omjer dužine prstiju kod muškaraca povezan s izraženijim vjerovanjem u paranormalno.

Kod žena su praznovjernije one koje imaju kraći prstenjak od kažiprsta, a kod oba spola je utvrđeno da su praznovjerniji oni koji su pri porodu bili lakši i kraći od prosjeka.

Bečko istraživanje tako je potvrdilo zaključke dvoje finskih znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju koji su opsežno obradili pojavu praznovjerja i vjerovanja u paranormalno. Oni su zaključili kako kod žena postoji veća vjerojatnost praznovjerju što su povezali s jačom intuicijom i nižom razinom analitičkog razmišljanja.

Na temelju rezultata obje studije znastvenici zaključuju kako muškarci koji su rođeni s barem jednom 'ženskom' karakteristikom, također posjeduju izraženiju intuiciju, što je vjerojatno i razlog čvršćeg vjerovanja u paranormalne pojave.

31.10.2009. 10:30:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh