Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2009. 10:30:05
ISTINA JE U MATERNICI

Praznovjerje se razvija prije rođenja

Bojite li se duhova vrlo je vjerojatno da za to nisu zaslužne 'bapske priče' nego hormoni

(Wikipedia)

Martin Voracek,  autor nove studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu 'Personality and Individual Differences', tvrdi za vjerovanje u paranormalno postoje biološki razlozi koji su u osobu usađeni prije rođenja.

Studija ukazuje na to da je smanjena mogućnost analitičkog razmišljanja povezana s povećanom razinom intuicije koja je pak povezana s vjerovanjem u vanosjetilnu percepciju (ESP), odnosno duhove, telepatiju i druge paranormalne pojave, javlja Discovery News.

Parafrazirajući slogan najpoznatije serije o paranormalnom Voracek, inače psiholog pri bečkom sveučilištu, kaže kako je vjerojatno da se dobar dio istine nalazi u maternici, a ne 'out there'.

U zanimljivom istraživanju sudjelovalo je više od 1.100 sudionika oba spola i svih životnih dobi. Prvi test kojem su podvrgnuti bio je uobičajeni psihološki upitnik o vjerovanjima u paranormalne pojave.

Nakon toga provjereno je što subjekti misle o pozitivnim i negativnim praznovjerjima. Negativna su između ostalog uključivala razbijanje zrcala i povezivanje broja 13 s nesrećom, a pozitivna 'držanje figa', kucanje u drvo i nošenje raznih amajlija.

Voracek je zatim prikupio podatke o svakom od ispitanika, a oni su uključivali dužinu prilikom rođenja, te trenutnu dob, visinu i težinu. Uz to su im izmjerene i dužine kažiprsta, prstenjaka i srednjeg prsta. Ti podaci korišteni su jer je u nedavnim studijama dokazano da je omjer dužine prstiju povezan s individualnim razlikama koje uzrokuju hormoni.

Muškarci najčešće imaju prstenjak duži od kažiprsta dok su kod žena ti prsti jednake dužine ili je kažiprst dulji. U nekim slučajevima međutim, dolazi do obrnutih vrijednosti.

Voracek je otkrio da je 'feminizirani' omjer dužine prstiju kod muškaraca povezan s izraženijim vjerovanjem u paranormalno.

Kod žena su praznovjernije one koje imaju kraći prstenjak od kažiprsta, a kod oba spola je utvrđeno da su praznovjerniji oni koji su pri porodu bili lakši i kraći od prosjeka.

Bečko istraživanje tako je potvrdilo zaključke dvoje finskih znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju koji su opsežno obradili pojavu praznovjerja i vjerovanja u paranormalno. Oni su zaključili kako kod žena postoji veća vjerojatnost praznovjerju što su povezali s jačom intuicijom i nižom razinom analitičkog razmišljanja.

Na temelju rezultata obje studije znastvenici zaključuju kako muškarci koji su rođeni s barem jednom 'ženskom' karakteristikom, također posjeduju izraženiju intuiciju, što je vjerojatno i razlog čvršćeg vjerovanja u paranormalne pojave.

31.10.2009. 10:30:05
http://metro-portal.hr/praznovjerje-se-razvija-prije-rodjenja/25424/