« Fun
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
IZOLACIJA?

Monasi na brdu Atos uspješni trgovci nekretninama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svećenici

,

pravoslavni monasi

,

brdo Atos

,

prodaja nekretnina

Pravoslavni monasi u autonomnoj monaškoj republici na brdu Atosu, smještenom na grčkom poluotoku Chalkidiki posljednjih tjedana ne uživaju u anonimnosti redovničkog života, nakon što su neuobičajenim poslovima s nekretninama izazvali zanimanje grčke javnosti.

Monasi su iskoristili veze s konzervativnom vladom Kostasa Karamanlisa kako bi zamijenili jedno jezero koje navodno pripada njima za zemljište u blizini Atene i u drugim turističkim krajevima, javile su grčke novine.

Povučeni i skromni monasi pritom su ostvarili priličnu zaradu, tvrde grčki mediji.

Monasi su navodno prije gotovo 1.000 godina od bizantskog cara oporukom dobili jezero Vistonida u sjevernoj Grčkoj. Nekolicina novina koje izlaze u Ateni tvrde međutim da to nije točno.

"Prodali su državi jezero, zapravo 'zrak' i za to dobili vrijedne urede, zamljišta i zgrade u Ateni", tvrdi list Eleftherotypia.

Grčki su ministri to omogućili na temelju svoga političkog utjecaja, tvrdi dalje list. Zbog skandala s nekretninama jedan je ministar morao dati ostavku, a grčko pravosuđe istražuje slučaj.

U središtu skandala nalazi se samostan Vatopaidion na sjeveroistoku poluotoka Chalkidiki.

"Monasi se trebaju moliti, a ne glumiti trgovce nekretninama", piše list To Vima, koji tvrdi da se poglavar samostana često vozi helikopterom kako bi zaključio unosne poslove.

"Služim se helikopterom kako bih uštedio vrijeme za molitvu", izjavio je u ponedjeljak poglavar samostana otac Efraim braneći se od optužbi. (metro-portal/hina)

23.09.2008. 10:10:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    05.01.2010. 20:16
    nisu ni oni bedasti :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh