« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MALO JE POTREBNO

Pravilnim disanjem do zdravlja i sreće

Što može biti lakše od disanja? Udahni, izdahni, ponovi? Pa i ne baš...

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

disanje

,

koncentracija

Dok se Zapadna znanost i medicina fokusiraju na disanje kao na tjelesnu funkciju koja ima ključnu važnost za preživljavanje, Istočna znanost pristupa mu kao metodi koja hrani i tijelo i duh. Kinezi vjeruju da kontrolirano disanje ima brojne koristi, uključujući poboljšanu koncentraciju i produktivnost, te povećanu fizičku i psihičku energiju. Proučite navedene korake kako bi ste počeli te imali dobrobiti od kontroliranog disanja.

Pronađite udoban položaj - preporuča se stajanje ili sjedenje dok kičma mora biti uspravna, vrat izdužen, a vrh glave usmjeren prema nebu. Opustite mišiće potpuno, a ukoliko je potrebno, koncentrirajte se na svaku mišićnu grupu dok se ne osjetite da je dovoljno relaksirana.

Fokusirajte se na dah - postanite svjesni načina na koji dišete. Dišete li brzo ili sporo? Hvatate li dah lagano ili teško? Koncentrirajte se na kontinuirani ciklus udisaja i izdisaja.

Pratite disanje - postanite svjesni svakog udaha i izdaha. Kako udišete, napunite pluća zrakom, a zatim polagano izdahnite sav zrak. Pokušajte se koncentrirati na kontrolu izdisaja, što će u konačnici dovesti do sporijeg i fokusiranijeg disanja.

Dišite kroz nos - udišite i izdišite isključivo kroz nos. Usta bi trebala biti zatvorena, no vilica mora biti opuštena i bez grčeva.

Budite prisutni umom - cilj kontroliranog disanja jest koncentracija na svaki dah i krug udaha-izdaha. Ukoliko počnete razmišljati o tome što morate sutra učiniti, više nećete imati kontrolu.

Odaberite pravo vrijeme - kontrolirano disanje može se prakticirati bilo kada, ali najbolje je rano ujutro kako bi ste pripremili um i tijelo za dan koji je pred vama. Pričekajte najmanje sat nakon doručka i nemojte piti ništa hladno pola sata nakon što završite s vježbom. Bez obzira koje doba dana izabrali, savjetuje se regularna vježba u isto vrijeme ukoliko želite imati dobrobiti.

04.04.2011. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh