« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
OZBILJNO

Pravilna ventilacija spašava od covida

Sve dok ne postignemo željenu procijepljenost, potrebno je poduzeti određene korake kako bi se zaštitili od covida-19, osobito u zatvorenim prostorima

Bez obzira što pričaju...
Bez obzira što pričaju... (Arhiva)
Više o

Covid-19

,

ventilacija

Doktor Yue-Wern Huang, direktor S & T-ovog Laboratorija za toksikologiju okoliša i profesor bioloških znanosti, proučava bioaerosole, čestice koje se ispuštaju govorom, kašljanjem i pjevanjem.

Zajedno sa svojim timom istraživača proučavao je kako virusi putuju zrakom, kako vrijeme i uvjeti okoliša utječu na održivost virusa i kako pravilna ventilacija može pomoći u kontroli širenja virusa.

Huang ističe da fizička svojstva čestica ovise o čimbenicima poput vlage i temperature, a analizirao je bioaerosole koji sadrže patogene slične virusu SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Huangov istraživački tim čine i stručnjaci iz drugih disciplina što im pomaže u boljem razumijevanju održivosti virusa. Nalazi istraživačkog tima pokazali su da bi se u zatvorenim prostorima mogli koristiti filteri za zrak s najvišom ocjenom MERV, te da bi ovakvi filteri, odnosno pročišćivači zraka mogli pružiti dodatnu zaštitu.

Istraživački tim navodi da bi i obični prijenosni ventilatori mogli biti učinkoviti, piše Medical xpress. Osim toga, istraživači navode da ovakvi ventilatori mogu pomoći u filtraciji zraka što bi moglo pružiti dodatnu zaštitu od koronavirusa u zatvorenim prostorima.

26.02.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh