« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina
ISTRAŽIVANJE

Prašina je katkad korisna za zdravlje

Veće količine kućne prašine mogu ojačati imunitet organizma.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

imunitet

,

prašina

,

disanje

,

čestice

Svima je poznato da je prašina opasna za zdravlje, no njemački su znanstvenici ustvrdili da nekim osobama može i koristiti, objavljeno je u svibanjskom broju njemačkog izdanja časopisa Geo.

Po istraživanju njemačkoga Centra za utjecaj okoliša na zdravlje sa sjedištem u Muenchenu, veće količine kućne prašine mogu ojačati imunitet organizma. Njihovo je istraživanje pokazalo da je u krvi osoba koje su spavale na prašnjavim madracima pronađeno manje markera na alergije.

No čini se da je to jedina "pozitivna" strana kućne prašine. Naime, u tipičnu njemačkom kućanstvu skupi se šest miligrama prašine po četvornom metru na dan. Tri četvrtine prašine dolaze izvana - to su pelud, ispušni plinovi i minerali koji potječu iz pustinja. Te čestice, od samo 10 do 20 mikrona, štetne su i mogu uzrokovati dišne tegobe te iritirati oči, stoji u članku.

U prilog štetnosti koju uzrokuje prašina govori i činjenica da su manje čestice, primjerice one veličine jednoga nanometra, još opasnije za zdravlje - riječ je o sporama, bakterijama i česticama čađe koje se udišu u zatvorenim prostorima.

Nanočestice se udišu i ulaze u krv ili plućne alveole (mjehuriće koji su krajnje slijepe vrećaste završetke bronha promjera od 100 do 300 mikrona). Časopis prenosi kako u pluća zajedno s prašinom ulaze i otrovni teški metali, poput kroma ili olova. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 14:33:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh