Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2009. 14:33:37
ISTRAŽIVANJE

Prašina je katkad korisna za zdravlje

Veće količine kućne prašine mogu ojačati imunitet organizma.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Svima je poznato da je prašina opasna za zdravlje, no njemački su znanstvenici ustvrdili da nekim osobama može i koristiti, objavljeno je u svibanjskom broju njemačkog izdanja časopisa Geo.

Po istraživanju njemačkoga Centra za utjecaj okoliša na zdravlje sa sjedištem u Muenchenu, veće količine kućne prašine mogu ojačati imunitet organizma. Njihovo je istraživanje pokazalo da je u krvi osoba koje su spavale na prašnjavim madracima pronađeno manje markera na alergije.

No čini se da je to jedina "pozitivna" strana kućne prašine. Naime, u tipičnu njemačkom kućanstvu skupi se šest miligrama prašine po četvornom metru na dan. Tri četvrtine prašine dolaze izvana - to su pelud, ispušni plinovi i minerali koji potječu iz pustinja. Te čestice, od samo 10 do 20 mikrona, štetne su i mogu uzrokovati dišne tegobe te iritirati oči, stoji u članku.

U prilog štetnosti koju uzrokuje prašina govori i činjenica da su manje čestice, primjerice one veličine jednoga nanometra, još opasnije za zdravlje - riječ je o sporama, bakterijama i česticama čađe koje se udišu u zatvorenim prostorima.

Nanočestice se udišu i ulaze u krv ili plućne alveole (mjehuriće koji su krajnje slijepe vrećaste završetke bronha promjera od 100 do 300 mikrona). Časopis prenosi kako u pluća zajedno s prašinom ulaze i otrovni teški metali, poput kroma ili olova. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 14:33:37
http://metro-portal.hr/prasina-je-katkad-korisna-za-zdravlje/17905/