Prašak za pecivo donosi revoluciju u dobivanje pitke vode iz mora
Znanstvenici su razvili metodu efikasnog dobivanja pitke vode iz mora korištenjem praška za pecivo
![Fotografija vijesti Fotografija vijesti](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/08/medium/shutterstock_voda.jpg)
Iz praška za pecivo može se dobiti pitka voda? Znanstvenici iz Velike Britanije i SAD-a tvrde da je upravo to moguće, a prvo komercijalno postrojenje u Omanu potvrđuje da su u pravu, piše New Scientist. Njihovo otkriće je tim važnije, uzme li se u obzir da broj stanovnika raste dok vode ima sve manje - Ujedinjeni Narodi su izračunali da će 2025. godine dvije trećine ljudi biti suočeno s manjkom pitke vode.
>>Hoće li svijet u budućnosti ratovati zbog vode?
Dobivanje vode iz mora počelo se spominjati još u antičkim vremenima, a danas poznajemo nekoliko metoda pomoću kojih je to moguće. No, iako su uređaji funkcionalni, troše izuzetno puno energije (za zagrijavanje, zamrzavanje, elektrodijalizu, stvaranje pritiska,...), koje također nemamo u izobilju. Najmodernije komercijalno postrojenje za desalinizaciju morske vode gradi se kod australskog Melbournea i trebalo bi grad godišnje opskrbljivati s 150 milijuna kubičnih metara pitke vode. Troši 90 megavata struje kojom bi se tokom cijele godine mogao opskrbljivati manji grad u Australiji.
Obrnuta obrnuta osmoza
Znanstvenici stoga već dugo traže metode za efikasniju i održivu desalinizaciju. Prvi napredak postigli su kada su pročišćavanje vode obrnutom osmozom (voda prolazi kroz membranu s vrlo sitnim porama) ponovno obrnuli kako bi iskoristili prirodnu energiju osmoze za daljnje filtriranje. Membrana je pritom 'punjena' šećerom i aromama te služi kao otopina koja propušta molekule vode, ali ne i sol i prljavštinu (otopina ima veću koncentraciju iona od slane vode).
Svestran prašak
Tzv. X-packs koristi američka mornarica, a korišteni su i za pružanje pomoći Haićanima nakon razornog potresa. Kako se radi o skupim 'paketima', prikladni su samo za izvanredne situacije te se ne koriste za dobivanje vode u komercijalne svrhe. Znanstvenici s Yalea uspjeli su sada pojeftiniti metodu dodavanjem amonijevog bikarbonata koji se u industrijskoj proizvodnji koristi kao prašak za pecivo. Dokazano je da tvar uspješno filtrira vodu kroz membranu, a za uspješnu desalinizaciju potrebno je čak 80% manje energije od dosadašnjih metoda. Kako amonijev bikarbonat s vremenom uništava membrane, razvijena je otpornija polimer membrana, a cijeli postupak će se testirati u prvom postrojenju na istočnoj obali SAD-a.
Britanci su već uložili novac u sličan princip filtriranja te su uspješno pokrenuli postrojenje u Omanu. Kompanija Modern Water stoga razmišlja o dugoročnom ulaganju u širenje mreže za desalinizaciju morske vode diljem svijeta.
Novi komentar