« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BAN KI-MOON

Pozivam sve vlade da pruže Majci Zemlji brigu koju ona zaslužuje

Glavni je tajnik UN-a povodom Dana planeta Zemlje ukazao na potrebu brige za naš planet

(Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

Dan planeta Zemlje

Održivost okoliša - mudro upravljanje Zemljinim obiljem, jedan je od osam Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) koje su svjetski čelnici obećali ostvariti do 2015. godine, zajedno s ostalim ambicioznim ciljevima kao što su prepoloviti siromaštvo, glad i bolesti u svijetu.

Ban je istakao da zaštita Zemlje mora biti sastavni dio strategije za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja, priopćeno je u sjedištu UN-a u New Yorku. "Bez održivog okoliša, imat ćemo malo nade za postizanje naših ciljeva na smanjenju siromaštva i gladi te poboljšanju zdravlja i ljudskog blagostanja", naveo je on u poruci u povodu Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja.

Glavni tajnik UN-a je naglasio da je Zemlja pod pritiskom i da se pred nju postavljaju sve nerazumniji zahtjevi. "Tijekom cijele ljudske povijesti ovisili smo o prirodnom obilju za hranu, blagostanje i razvoj. Prečesto smo izvlačili kapital prirode bez vraćanja natrag. Sada počinjemo uviđati posljedice propusta da zaštitimo naše ulaganje", kazao je.

Klimatske promjene i iscrpljeni ozonski omotač su među najočitijim primjerima, rekao je Ban, ističući kako je biološka raznolikost u brzom opadanju, slatkovodni i morski resursi su sve zagađeniji, a poljoprivredno zemljište i ribarstvo su sve neplodniji. "Utjecaj našeg nemarnog upravljanja prirodnim resursima najviše osjećaju oni najugroženiji u svijetu" kojima, žele li pobjeći iz zamke siromaštva, treba samo minimalno plodne zemlje, čiste vode i odgovarajućih sanitarnih uvjeta, istaknuo je.

"Pozivam sve vlade, tvrtke i građane svijeta da pruže našoj Majci Zemlji poštovanje i brigu koju ona zaslužuje", rekao je Ban Ki-moon.

Opća skupština UN-a je 2009. jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom je 22. travnja proglašen Danom planeta zemlje, izražavajući uvjerenje da je "nužno promicati sklad s prirodom i Zemljom" kako bi se postigla pravedna ravnoteža između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih naraštaja. Opća skupština UN-a pozvala je sve 192 države članice, cijeli sustav UN-a, regionalna i subregionalna tijela i nevladine organizacije da obilježavaju i podižu svijest o ovome danu. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 18:55:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh