« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BEEEEP

Comedy Central cenzurirala epizodu 'South Parka' zbog islamističkih prijetnji

Nakon emitiranja 200. epizode, u kojoj je jedan od glavnih likova bio prorok Muhamed, autori Matt Stone i Trey Parker dobili su prijetnje smrću muslimanskih skupina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

muhamed

,

cenzura

,

South Park

,

islamisti

,

comedy central

U najnovijoj, 201. epizodi popularne američke satirične animirane serije "South Park", emitiranoj u srijedu na američkoj TV postaji Comedy Central, jedan od likova je islamski prorok Muhamed, koji je tonski i slikovno cenzuriran zbog prijetnji muslimanskih ekstremista.

Nakon emitiranja 200. epizode, u kojoj je jedan od glavnih likova bio prorok Muhamed, autori Matt Stone i Trey Parker dobili su prijetnje smrću muslimanskih skupina. U najnovijoj epizodi, koja je nastavak prethodne, "South Park" je odlučio cenzurirati pojavu, glas i ime Muhameda, prekrivajući ga natpisom "CENZURIRANO" i zvučnim efektom "beeep".

U prethodnoj epizodi Muhamed se pojavljuje u odjelu medvjeda, čime se navodno htjelo udovoljiti islamskoj zabrani prikazivanja njegova lika. Skupina slavnih osoba, "celebrityja", koje je South Park najviše ismijavao u proteklih 13 sezona, poput Toma Cruisea i Barbare Streisand, u toj se epizodi nadmeće sa skupinom crvenokose djece, tzv. "gingera", oko dobivanja Muhameda zbog njegove nedodirljivosti i "moći" da se zaštiti od ismijavanja.

Islamska skupina iz New Yorka na internetu je objavila da epizoda "otvoreno vrijeđa" proroka Muhameda i zaprijetila Mattu Stoneu i Treyu Parkeru da će završiti kao Theo van Gogh, nizozemski filmski redatelj kritičan prema islamskoj kulturi, kojeg je 2006. u Amsterdamu na ulici ubio islamski ekstremist.

Neki gledatelji su bili razočarani odlukom South Parka o cenzuri. Na poznatom blogu escapistmagazine.com jedan je napisao: "Cenzurirajući Muhameda zbog satire na račun licemjerstva prema slobodi govora, Matt i Trey su propustili ogromnu priliku izraziti stajalište koje je moglo imati veće značenje i utjecaj na svijet nego išta što su prije napravili ili planiraju napraviti". No, drugi gledatelj upozorava ga da previše očekuje, jer autori South Parka ne pokušavaju biti "društveni komentatori". Oni su tu da ozbiljnim pitanjima pristupe ležerno i duhovito, kaže gledatelj i dodaje da ne pokušavaju poslati važnu poruku nego samo biti smiješni. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 20:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh