« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BORBA PROTIV BOLESTI

Nepalski gubavci vježbaju za uspon na Everest

Skupina nepalskih gubavaca želi promijeniti predodžbu o toj bolesti koja se i danas smatra sramotom, rekao je organizator ekspedicije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Nepal

,

Mt. Everest

,

gubavci

Gubom je zaraženo oko 160.000 ljudi u Nepalu gdje se zbog praznovjerja o uzrocima bolesti često progone bolesnici. Vjeruje se da je guba posljedica loših djela u prijašnjem životu.

Cilj ekspedicije je privući pozornost stranih zemalja i Nepala na činjenicu da je guba i dalje endemska u zemlji i da brojnim bolesnicima treba dugoročna njega, rekao je organizator ekspedicije Raj Kumar Shah.

Želimo poslati poruku da se i hendikepirane osobe mogu popeti na Everest, dodao je.

Oko 15 gubavaca počelo je vježbati za uspon, ali samo će ih pet biti izabrano za ekspediciju u ljeto 2011.

READ Nepal, nevladina udruga koja radi s gubavcima, pokušava skupiti 160.000 dolara za ekspediciju, koju će voditi alpinist Lhakpa Norbu šerpa koji se četiri puta popeo na Everest.

Guba nije jako zarazna bolest i širi se zbog siromaštva i nedostatne higijene. Danas je gubom u svijetu zaraženo 1,5 milijuna ljudi.

U Nepalu je uznapredovala borba protiv te bolesti. U siječnju je vlada izjavila da je broj zaraženih pao na manje od jedan na 10.000 stanovnika, što je prag koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija kad zemlja može objaviti da je bolest iskorijenjena. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 17:58:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh