« Život
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
STVARNO?

Pozadinska radijacija je - zdrava?!

"Ovakva saznanja mogu pružati neku vrstu olakšanja ljudima koji žive u područjima visoke pozadinske radijacije"

Čudno, ali izgleda točno...
Čudno, ali izgleda točno... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

radijacija

,

pozadinska radijacija

Iako je radijacija nešto prema čemu, zbog nuklearnih katastrofa i posljedica nuklearnih testiranja i atomskih bombi bačenih u Drugom svjetskom ratu s pravom gajimo podozrivost, jedna vrsta radijacije možda ima pozitivne zdravstvene učinke.

Prema novom istraživanju grupe znanstvenika na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu, naime, velika izloženost pozadinskoj radijaciji možda može zapravo prouzročiti zdraviji život, piše Futurism.

Pozadinska radijacija je tip ionizirane radijacije koja potječe iz prirodnih, ali i umjetnih izvora. Prirodni izvori uključuju kozmičku radijaciju iz svemira te radioaktivni materijal koji se prirodno proizvodi.

S druge strane, umjetne izvore čini sve od rengenskih zraka u medicini do testiranja nuklearnih oružja.

U istraživanju objavljenom u časopisu Biogerontology, analizirani su podaci o pozadinskoj radijaciji koji datiraju još od 1960-ih. Riječ je o istraživanju više od tri tisuće područja SAD-a pomoću Environmental Protection Agency kalkulatora za količinu radijacije.

>> Kako zapravo izgleda radijacija >>

Podaci istraživanja uspoređeni su sa stopama oboljelih od raka te stopama životnog vijeka u SAD-u. Podaci koje su pronašli bili su iznenađujući! Oni koji su živjeli u području gdje je razina pozadinske radijacije bila veća, imali su iznenađujući nižu mogućnost oboljevanja od raka pluća, štitnjače, debelog crijeva i rektuma.

Umjesto da tvrde da visoko pozadinsko zračenje izravno uzrokuje bolje zdravstveno stanje pojedinaca, znanstvenici predlažu da bi i dalje trebalo imati na umu da bi izloženost trebala biti što manja jer je bilo koja razina ionizirajućeg zračenja štetna.

I dalje nije potvrđeno bi li rezultati istraživanja bili jednaki da su uključene i više stope pozadinske radijacije nastale iz nekih drugih izvora osim prirodnih.

>> Miso juhom protiv radijacije >>

"Razumno je pretpostaviti da prag zračenja postoji, no ipak je viši od gornje granice razine prirodne pozadinske radijacije u SAD-u", napisali su izraelski znanstvenici.

17.05.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh