« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
OFENZIVA

Povratak Rusije u Afriku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u petodnevnom posjetu Africi. Obnavljanje starih sovjetskih veza prije svega bi trebalo poslužiti boljoj gospodarskoj suradnji. Ali ne samo tome.

Sergej Lavrov je na afričkoj turneji
Sergej Lavrov je na afričkoj turneji (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Sergej Lavrov

,

Afrika

Afričko putovanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova počelo je u ponedjeljak u Angoli. Nakon sastanka s predsjednikom Joaom Lourencom i ministrom vanjskih poslova Manuelom Domingosom Augustom, Lavrov je naglasio višegodišnje veze Angole i Rusije i kazao da bi njihova suradnja ponovo trebala biti jača. Prije svega na području obrazovanja, energetske politike i vojne suradnje.

„Mi i dalje smatramo da su afričkim problemima potrebna afrička rješenja", rekao je šef ruske diplomacije na konferenciji za novinare u glavnom gradu Angole. „Međunarodna zajednica bi morala poštovati odluke Afrikanaca kako neki sukob treba riješiti i pritom pružati moralnu, političku i financijsku pomoć za obuku osoblja za mirovne misije. Rusija je aktivno sudjelovala u tome."

Ništa bez Afrike

Time je Lavrov odredio ton za iduće postaje svog afričkog puta. Ovog tjedna on pored Angole posjećuje i Namibiju, Mozambik, Zimbabve i Etiopiju. Cilj afričkog putovanja ruskog ministra je povratak Rusije u Afriku, kaže Jevgenij Korendjasov. Bivši diplomat nekada je bio sovjetski veleposlanik u Burkini Faso, a kasnije i predstavnik Rusije u Maliju. Danas je na čelu Centra za istraživanje rusko-afričkih odnosa na Akademiji znanosti u Moskvi.

„Afrika je kontinent koji se vrlo brzo razvija", kaže Korendjasov u intervjuu za Deutsche Welle. „Njezino političko i ekonomsko značenje raste." Rezultat promjene globalnog odnosa snaga je konkurencija novih partnera na kontinentu. „Bez Afrike nema odgovora na goruće probleme novog vijeka, kao što su klimatske promjene, terorizam ili transnacionalni kriminal."

Na povijesnim putovima

Rusiji je osobito važna izgradnja trgovinskih i ekonomskih veza s Afrikom. Rudna bogatstva pritom imaju važnu ulogu. Ruska potražnja za sirovinama je veća od domaće proizvodnje, objašnjava Korendjasov: metal mangan recimo u potpunosti se mora uvoziti, krom do osamdeset posto. Ni potrebu za uranijem Rusija ne može zadovoljiti svojim rezervama. Zato nije slučajno što Lavrov upravo obilazi četiri - rudama bogate - zemlje na afričkom jugu. Pritom je Nabija na putu da postane treći najveći svjetski proizvođač uranija. U Mozambiku ruska kompanija Rosnjeft želi sudjelovati u proizvodnji nafte.

Ali izbor zemalja slijedi i jedan dugi obrazac: Lavrov se kreće povijesnim putovima. Za vrijeme Hladnog rata Moskva je bila važan partner mnogih mladih afričkih država. Sovjetski savez je podržavao pokrete za neovisnost. Između ostalog i SWAPO u Namibiji, koji je danas vladajuća stranka. Te stare veze ruski ministar vanjskih poslova nastojat će naglasiti tijekom posjeta. S tim u vezi u utorak je u Namibiji podržao zahtjeve Afričke Unije, založivši se da Afrika dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

„Dostignuća sovjetske epohe ne mogu se umanjiti", smatra Korendjasov. Sada bi se trebalo nadovezati na iskustva iz toga vremena. Angola, Namibija, Mozambik, Zimbabve, Etiopija: za ruskog stručnjaka za Afriku, Korendjasova, to je velika petorka na kontinentu.

Rusija i Etiopija: povezane 120 godina

Posljednja postaja na Lavrovljevom putovanju bit će Etiopija. Ta zemlja je najstariji ruski partner u Africi. Diplomatske odnose dvije zemlje imaju već 120 godina. Taj jubilej obilježavaju nizom manifestacija i uzajamnim posjetima. Oko 20.000 Etiopljana je studiralo u bivšem Sovjetskom Savezu i Ruskoj Federaciji, procjenjuje Grum Abay, veleposlanik Etiopije u Rusiji.

On ima velika očekivanja od Lavrovljevog posjeta. Između ostalog se nada direktnoj zrakoplovnoj liniji između dviju zemalja: „Vjerujemo da bi dogovori o zračnom prometu između Etiopije i Rusije uskoro mogli biti zaključeni", kaže Abay u razgovoru za DW. „Tada bi se mogla razvijati trgovina cvijećem. Ne samo cvijećem. I mnoge druge etiopske proizvode bismo u tom slučaju mogli plasirati na rusko tržište."

Pozornost javnosti privlači i mogući sastanak Lavrova s američkim kolegom Rexom Tillersonom, koji je također doputovao u Etiopiju. Korendjasov međutim smatra da istovremeni posjet šefova diplomacija nije nikakva politička igra. Oni će u Etiopiji sigurno razmotriti mogućnosti zajedničkog pristupa borbi protiv terorizma i borbi protiv siromaštva, kaže Korendjasov. I vjerojatno će biti riječi i o bilateralnim pitanjima.

Piše: Philipp Sandner/DW
12.03.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh