« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
burza

Povratak njujorškog bika

Ožujak na Wall Streetu završio rastom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Wall Street

,

njujorška burza

,

američka burza

U utorak su, zahvaljujući ponajviše oporavku financijskog sektora, vodeći indeksi na Wall Streetu porasli, pa je S&P indeks u ožujku zabilježio najveći mjesečni skok od 2002. godine.

Dow Jones indeks porastao je u utorak 1,16 posto, na 7.608 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,31 posto, dosegnuvši 797 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,78 posto, na 1.528 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, jučer su cijene dionica banaka snažno porasle, zahvaljujući vijesti iz britanske Barclays banke da je u prva dva mjeseca ove godine uspješno poslovala, pa stoga neće sudjelovati u programu britanske vlade za zaštitu imovine.

To je potaknulo i cijene američkih banaka, pa je dionica Bank of America poskupila 13, a JPMorgana 7 posto. Pritom je S&P indeks financijskog sektora skočio 6,7 posto.

Međutim, nitko nije siguran hoće li kontrolu na tržištu preuzeti bikovi ili medvjedi.

Snažno je, gotovo 10 posto, skočila i cijena dionice Alcoe, nakon što su analitičari Deutsche banke povećali preporuku za dionicu tog proizvođača aluminija s 'prodaj' na 'drži'. Uz to, proširile su se glasine da bi Alcou mogao preuzeti australski rival BHP Billiton.

Analitičari brokerske kuće Davenport preporučili su, pak, za kupnju dionice Microsofta zbog povećane potražnje za osobnim računalima u Kini i SAD-u. Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača softvera skočila je više od 5 posto.

Dobro raspoloženje ulagača nisu narušili ni jučer objavljeni loši makroekonomski podaci. Poslovna aktivnost u središnjem dijelu SAD-a pala je u ožujku po najvećoj stopi od 1980. godine, dok su cijene kuća u siječnju pale za rekordnih 19 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Tako je završilo prvo tromjesečje koje će se na Wall Streetu pamtiti po izuzetno snažnim oscilacijama cijena, po naglom prelasku iz tržišta medvjeda u tržište bikova, za što su inače potrebne godine. Međutim, nitko nije siguran hoće li kontrolu na tržištu preuzeti bikovi ili medvjedi.

Za ulagače je ohrabrujuće što je u ožujku S&P 500 indeks skočio 8,5 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od listopada 2002. godine.

S druge strane, taj je indeks u prvom tromjesečju potonuo 11,7 posto. To je već šesti kvartal zaredom kako cijene dionica na Wall Streetu padaju, što nije zabilježeno još od 1970. godine.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,3 posto, na 3.926 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks porastao 2,4 posto, na 4.084 boda. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 10:21:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh