« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
VIRTUAL REALITY

Povodom Dana Europe preko Straduna razvučena 'Mreža svijeta'

Mreža od konopa i platna donosi četiri poruke mira u čijem je oslikavanju sudjelovalo više od 300 učenika

(Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

Dan Europe

,

čvor Donja Zdenčina

,

transilvanijski efekt

Dubrovački Stradun bio je danas mjesto na kojemu je Dan Europe obilježen događanjem pod nazivom "Mreža svijeta na Stradunu" iza kojega se krije mreža rastegnuta preko cijeloga Straduna s porukama mira, što je ujedno najava buduće turističke atrakcije, tzv. virtualnog muzeja.

Razvijena kako bi pomogla NASA-inim astronautima prilikom popravaka u svemiru, danas 3D i VR (Virtual Reality) tehnologija imaju svoju primjenu u medicini, osobito kirurgiji, vojnom zrakoplovstvu i vojsci, industriji zabave. Ta je tehnologija odabrana kako bi se dubrovačkim gostima i turistima omogućilo da u relativno kratkom vremenskom razdoblju na upečatljiv način upoznaju hrvatsku i dubrovačku povijest i kulturu.

Riječ je o novoj turističkoj atrakciji, tzv. virtualnom muzeju odnosno punim nazivom Visia Dubrovnik 5D Museum, koji će od sredine lipnja biti otvoren u Samostanu sv. Klare u povijesnoj dubrovačkoj jezgri, potvrdili su predstavnici investitora dubrovačke tvrtke "Benfortuna" Tihomir Oreč i kreativnog tima tvrtke "Visia Centrum" Marin Aničić.

S obzirom na to da će se program muzeja sastojati od tri zasebne cjeline - "Mreža svijeta - poruka mira", "Himna slobodi" i "Vremeplov" - s prvom se kreacijom "Mrežom svijeta" krenulo danas sa Straduna.

Poslije 14 sati razvučena je mreža od konopa i platna s četiri poruke mira na engleskom jeziku, u čijem je oslikavanju sudjelovalo više od 300 učenika iz 11 osnovnih škola iz Dubrovnika i Zagreba.

S kreacijom će se nastojati ući u Guinnessovu knjigu rekorda, kao kreacijom u čijem je kreiranju sudjelovalo najviše ljudi. Bio je to ujedno i poziv svim ljudima širom svijeta i potencijalnim gostima ovoga jedinstvenoga muzeja, prvoga 5D VR teatra u Hrvatskoj, da ostave svoj trag i tako postanu dio Mreže svijeta, ostavljajući fotografiju otiska vanjskog dlana, te upisujući svoje ime i zemlju iz koje dolaze.

"Mreža svijeta - poruka mira" bit će dostupna na internetu gdje će svatko moći pronaći svoj dio mreže koji je sam kreirao.

Suorganizator događaja su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a poduprlo ga je Ministarstvo vanjskih poslova.

Supervisori Visia Dubrovnik 5D Museum su hrvatski filmski oskarovac Branko Lustig i akademski umjetnik Ivica Propadalo, a pokrovitelj programa gradonačelnik Andro Vlahušić. U timu koji je program stvorio je i režiser prvog hrvatskog 3D filma "Smash" Zvonimir Mikšić. Projekt je financiran isključivo hrvatskim kapitalom, potvrdili su Oreč i Aničić.

Budućim virtualnim muzejom obuhvaćeno je 14 ključnih povijesnih situacija, pa će njegovi posjetitelji moći sudjelovati u dolasku prvih Hrvata na Jadran, rušenju Epidaura, izgradnji Dubrovnika, doživjeti katastrofalan potres 1667., borbe u Domovinskom ratu...

Za lokaciju virtualnog muzeja u atraktivnom prostoru Samostana sv. Klare na samom ulazu u stari grad iz Pila, gdje se oko 90 posto posjetitelja prvi put susreće s unutarnjim dijelom povijesne jezgre, zaslužan je posebno biskup dubrovački mons. Želimir Puljić, danas nadbiskup zadarski, koji je prepoznao vrijednost ovog projekta, jedinstvenog prikaza povijesti i kulture Dubrovnika i Hrvatske na zabavan način. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 17:08:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh