« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
1945.

Premijerka Kosor u ponedjeljak odaje počast bleiburškim žrtvama

Obilježava se 65 godina od pogibije tadašnjih ustaških postrojba NDH te civila na Bleiburškom polju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Jadranka Kosor

,

Bleiburg

,

Drugi svjetski rat

,

ustaše

,

NDH

,

rođeni 22. studenoga

Vladino izaslanstvo na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor sutra će položiti vijenac i zapaliti svijeću na mjestu bleiburške tragedije.

Ove se godine obilježava 65. obljetnica od pogibije tadašnjih hrvatskih domobrana i ustaških postrojba NDH i hrvatskih civila na Bleiburškom polju.

Vojska i civili pokušali su se na kraju Drugog svjetskog rata predati savezničkim snagama. Na putu preko slovenskih gradova Celja, Slovenj Gradeca i Dravograda pred austrijskim Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila jugoslavenskoj partizanskoj vojsci.

Prema podacima Hrvatske enciklopedije (LZ "Miroslav Krleža" 2000.) pokraj Bleiburga se 15. svibnja 1945. predalo oko 95 tisuća hrvatskih vojnika, bez civila.

Zarobljeni vojnici i civili, od kojih je dio ubijen na samom Bleiburškom polju, potom su sljedećih nekoliko mjeseci uz maltretiranja i mučenja u marševima smrti vođeni kroz cijelu negdašnju Jugoslaviju. Na tim marševima velik broj zarobljenih je i ubijen. Ti se događaji zajednički zovu Križni put. Broj žrtava i do današnjeg dana nije točno utvrđen.

Izaslanstvo Vlade na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor položit će vijenac i zapaliti svijeću u 12 sati, na mjesnom groblju Unter-Loibach u Bleiburgu. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 22:37:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh