« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina
MAJANSKI KALENDAR

Povjesničari protiv smaka svijeta 21. 12. 2012.

Arheolozi i povjesničari tvrde da datum uklesan na majanskom kalendaru, Spomeniku 6, nije 21. 12. nego 23. 12. i da se radi samo o početku novog ciklusa

Spomenik 6 - El Tortuguero
Spomenik 6 - El Tortuguero (Wikipedia)
Više o

smak svijeta

,

teorije zavjere

,

21. 12. 2012.

,

majanski kalendar

,

kraj svijeta

,

Armageddon

,

majansko proročanstvo

Meksički arheolozi i povjesničari na sve načine žele stišati histeriju koja se stvorila oko famoznog datuma 21. 12. 2012. i majanskog kalendara, pa su arheolog Jose Romero i povjesničar Erick Vasquez počeli kampanju zasnovanu na čvstim podacima.

Naime, cijela panika stvorila se oko jedne gromade kamena koju su Maje isklesale otprilike 669. godine poslije Krista. Ta je stela, poznata i kao El Tortuguero ili Spomenik 6 pronađena početkom prošlog stoljeća jugoistočno od Ciudad de Mexica.

Razbijena u 6 komada, čuva se u dijelovima u Meksiku i SAD, a postala je inspiracija knjizi Majansko proročanstvo Steve Altena i filmu 2012. poznatog majstora katastrofa na velikom platnu Rolanda Emmericha.

>> Počinje odbrojavanje do kraja svijeta <<

Iako se u krugovima teoretičara zavjera i amaterskih arheologa već dugo vremena provlači teza o majanskom kalendaru koji završava 21. 12. 2012. i predviđa smak svijeta, Romero i Vasquez tvrde da su Maje vrijeme gledali ciklički i da je datum uklesan na steli zapravo 23. 12., a da o propasti svijeta nema ni riječi.

>> 21. 12. 2012. - kraj vremena ili astronomski fenomen <<

Prema njima, na steli je biografija jednog od vladara Maja, a 23. prosinca spominje se jedino kao datum početka novog ciklusa majanskog kalendara. Kako kaže Romero, stela je bila u obliku slova T i nedostaju joj neki dijelovi, a zadnji upisani datum je 23. 12., no taj datum prema Vasquezu ima veze s obredom obnove svemira i krajem ciklusa koji je započet 13. kolovoza 3114. godine prije naše ere.

>> Majanski kalendar - kraj svijeta ili civilizacije? <<

No, teoretičari zavjera se ne daju, a postoji i još jedan snažan argument protiv ovakvog tumačenja. Naime, Roland Emmerich poznat je po opsjednutosti detaljima i znanstvenoj točnosti. Najbolji je primjer Dan poslije sutra, gdje niti jedan znanstvenik nije imao primjedbi na radnju filma jer je takav scenario apsolutno moguć.

>> Proročica Varja najavljuje Treći svjetski rat 21. 12. 2012.<<

Stoga, teško je povjerovati da bi se Emmerich poduhvatio teme o kojoj nije pročitao apsolutno svaku riječ koja je napisana i razgovarao sa svim relevantnim ljudima koji o tome nešto znaju. Ako je tako ... imamo još malo do najvećeg događaja u povijesti naše civilizacije, dobrog ili lošeg.

20.11.2012. 16:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh