« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan
DAN ŽENA

Povijest i značaj Međunarodnog dana žena

U mnogim zemljama diljem svijeta, Međunarodni dan žena obilježava se različitim događajima, aktivnostima i inicijativama

Međunarodni dan žena
Međunarodni dan žena (Arhiva)
Više o

Dan žena

,

Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka svake godine diljem svijeta, praznik je koji slavi ekonomske, političke i društvene postignuća žena, ali istovremeno podsjeća na borbu za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena diljem svijeta. Ovaj dan pruža priliku za refleksiju o postignućima žena te potiče na razmišljanje o daljnjim koracima prema ostvarenju jednakih prava za sve spolove.

Povijest Dana žena seže u ranu dvadeset i prvu stoljeće, kada su se žene diljem svijeta počele organizirati i boriti za svoja prava. Prvi međunarodni Dan žena obilježen je 8. ožujka 1911. godine, a inicijativa za njegovo obilježavanje potekla je od Njezinog visočanstva Aleksandra Kollontai, ruskog političara i feministkinje. Cilj prvog Dana žena bio je skrenuti pozornost na ženska prava, pravo glasa, pravo na rad i slobodu od diskriminacije. Od tada pa do danas, ovaj dan postao je simbol borbe za rodnu ravnopravnost i pravo žena na sudjelovanje u društvenim, političkim i ekonomskim procesima.

U mnogim zemljama diljem svijeta, Međunarodni dan žena obilježava se različitim događajima, aktivnostima i inicijativama. Neki koriste ovaj dan kako bi istaknuli postignuća žena u znanosti, umjetnosti, politici i poslovanju, dok se u drugim zemljama organiziraju prosvjedi i marševi koji ukazuju na postojeće nejednakosti i probleme s kojima se žene suočavaju. Osim toga, 8. ožujka često se koristi kao prilika za promoviranje solidarnosti među ženama te poticanje na zajedničku borbu za prava žena širom svijeta.

Unatoč postignućima u borbi za rodnu ravnopravnost, još uvijek postoje mnoge prepreke s kojima se žene suočavaju diljem svijeta. Nažalost, u mnogim dijelovima svijeta žene se i dalje suočavaju s diskriminacijom na temelju spola, nasiljem, ekonomskom nejednakošću i nedostatkom pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi. Stoga je važno da Međunarodni dan žena ne bude samo dan proslave, već i dan refleksije i akcije.

U svijetu koji se neprestano mijenja, važno je nastaviti raditi na ostvarenju jednakih prava za sve spolove. To uključuje podršku zakonima i politikama koje promiču rodnu ravnopravnost, osnaživanje žena kroz obrazovanje i zapošljavanje te borbu protiv svih oblika nasilja i diskriminacije. Također je važno promicati svijest o važnosti rodne ravnopravnosti te poticati muškarce i žene da se udruže u borbi za ostvarenje ovog cilja.

Međunarodni dan žena prilika je da se prisjetimo postignuća žena diljem svijeta te da se obnovi naša predanost borbi za rodnu ravnopravnost. Samo zajedno, uz podršku i suradnju svih, možemo stvoriti svijet u kojem će svaka žena imati priliku ostvariti svoje puno potencijala i živjeti život bez straha od diskriminacije ili nasilja.

08.03.2024. 08:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.03.2024. 09:01
    sretan dan zena
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh