« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POVIJEST MI6

Srušeni mitovi o Jamesu Bondu

Stvarnost je zapravo potpuno drugačija od fikcije, otkriva autor prve autorizirane knjige o povijesti MI6

Meta
Meta (Shutterstock)
Više o

James Bond

,

MI6

,

Francesca Schiavone

Veo tajnosti koji tradicionalno obavija operacije britanske tajne službe djelomično je dignut u utorak objavom prve autorizirane povijesti MI6, britanske inozemne tajne službe. Autor, profesor Keith Jeffery s Kraljevskog sveučilišta u Belfastu imao je neograničen pristup arhivima MI6, pod uvjetom da ne imenuje ili na bilo koji način ne da naslutiti imena agenata.

"Stvarnost je zapravo potpuno drugačija od fikcije. Kada imate posla sa stvarnim ljudima, shvatite da su oni i slabi i moćni", izjavio je Jeffery na konferenciji u Londonu. Njegova knjiga, MI6: Povijest tajne obavještajne službe 1909.-1949., pokriva prvih 40 godina postojanja agencije.

>>Tajni agent MI6 ubijen jer je bio transvestit?

"Za MI6 to je izniman događaj. Ovako nešto nikada nije postojalo i nema planova za takvo što u budućnosti", rekao je bivši šef MI6 John Scarlett.

Knjiga o MI6 dolazi godinu dana nakon što je objavljena prva ikad napisana povijest MI5, tajne službe koja se bavi prikupljanjem obavještajnih podataka unutar Velike Britanije.

Licence to kill

Jeffery je izjavio da je svojim istraživanjem "srušio mit o tome da je MI6 imao 'dozvolu za ubijanje'", iako je u njegovim operacijama bilo "žrtava", osobito u vrijeme rata.

"Vrlo sam detaljno ispitivao 'loše stvari'", rekao je. "Na kraju, pronašao sam manje dokaza za ubojstva nego što bismo očekivali, u svakom slučaju manje dokaza nego što sam ja očekivao kao ljubitelj krimića".

Jefferyevo istraživanje nije obuhvatilo izdaju Kima Philbya, jednog od tzv. špijuna iz Cambridgea iz 30-ih godina prošlog stoljeća, koji je službovao 40-ih godina 20. stoljeća, ali u razdoblju koje pokriva knjiga nije bio osumnjičen kao sovjetski agent. Philby je umro u Moskvi 1988.

Knjiga o MI6 dolazi godinu dana nakon što je objavljena prva ikad napisana povijest MI5, tajne službe koja se bavi prikupljanjem obavještajnih podataka unutar Velike Britanije.(hina/metro-portal)

21.09.2010. 19:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh