« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NESTRPLJENJE NA VRHUNCU

Povijesni trenutak za južni Sudan, počeo referendum o neovisnosti

"Bude li jug neovisan, bit će puno posla, jer će to biti rađanje nove zemlje. Sjever i jug mogu računati na našu potporu", rekao je američki izaslanik Scott Gration

Sudan
Sudan (Shutterstock)
Više o

referendum

,

neovisnost

,

Salva Kiir

,

Južni Sudan

Predsjednik poluautonomne pokrajine južnog Sudana Salva Kiir rekao je po dolasku na biračko mjesto u nedjelju ujutro da je referendum o neovisnosti juga "povijesni trenutak" koji bi mogao dovesti do podjele najveće afričke zemlje. Tisuće ljudi, među kojima su mnogi probdjeli cijelu noć, strpljivo su čekali više sati očekujući otvaranje birališta u 8.00 sati po mjesnom vremenu (6.00 sati po srednjoeuropskome) u prijestolnici južnog Sudana Jubi, javlja Hina. Birališta su otvorena i u Kartumu, glavnom gradu sjevernog Sudana, ali su bila pusta, javili su dopisnici svjetskih agencija. Salva Kiir je glasovao odmah nakon otvaranja biračkog mjesta u neposrednoj blizini mauzoleja Johna Garanga, povijesnog vođe južnjačke pobune koji je poginuo 2005. u padu helikoptera, nakon što je s Kartumom potpisao ugovor o provedbi ovog referenduma. "Ovo je povijesni trenutak koji stanovnici južnog Sudana očekuju s nestrpljenjem", rekao je.

"Ovo je početak novog, važnog poglavlja u povijesti Sudana. Ovo je kruna teških pregovora i kraj niza zapreka koje smo morali svladati", rekao je u nedjelju američki senator John Kerry.

"Bude li jug neovisan, bit će puno posla, jer će to biti rađanje nove zemlje. Sjever i jug mogu računati na našu potporu", rekao je američki izaslanik Scott Gration, također nazočan na otvorenju birališta u Jubi. Kerry i Gration bili su u društvu američkog glumca Georgea Clooneyja. "Ovo je fantastično. Ovo je velik dan za cijeli svijet", istaknuo je glumac. Oko četiri milijuna pristaša neovisnosti juga koji žive u južnom Sudanu, na sjeveru i u inozemstvu, pozvani su da na referendumu odluče između očuvanja jedinstva zemlje i odcjepljenja juga. Referendum tako dovodi u pitanje granice zacrtane u vrijeme zapadne kolonizacije Afrike. Analitičari i politički čelnici u Kartumu predviđaju pobjedu pristaša neovisnosti, što bi značilo stvaranje nove, 193. države u svijetu, već u srpnju, kada po mirovnom ugovoru kojim je zaustavljen građanski rat na jugu istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje. U građanskom ratu koji je trajao više desetaka godina, sukobili su se sjever, na kojemu uglavnom žive muslimani i jug, gdje većinu čine kršćani i pripadnici tradicionalnih vjerovanja.

09.01.2011. 10:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh