« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Povijesni razvoj automobila

Jučer je u Tehničkom muzeju predstavljena monografija "Dolazak prvog automobila u Zagreb"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop, CROPIX)
Više o

Tehnički muzej

,

Dolazak prvog automobila u Zagreb

,

Opet taj huncut Budicki

,

Neda Staklarević

Monografija autorice Nede Staklarević "Dolazak prvog automobila u Zagreb" i prigodna izložba "Opet taj huncut Budicki" predstavljeni su jučer u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

U monografiji "Dolazak prvog automobila u Zagreb" slikama i prilozima u 21 poglavlju predočen je povijesni razvoj automobila u svijetu i Hrvatskoj s naglaskom na grad Zagreb.

Predstavljajući monografiju, autorica Staklarević podsjetila je kako je 1899. u Hrvatsku prvi automobil dovezao grof Marko Bombelles, rodom iz Vinice pokraj Varaždina. Bio je to automobil marke "benz", u osobnom vlasništvu grofa Bombellesa, a automobil je prvo dovezao na svoje imanje u Vinici.

Potom je grof Bombelles 16. kolovoza 1899. "benz" dovezao iz Vinice u Zagreb, a put od 90 kilometara prevalio je za tri sata i četrdeset pet minuta, naglasila je autorica.

Podsjetila je također kako je pak prvi Zagrepčanin koji je dovezao prvi automobil u Zagreb bio Ferdinand Budicki koji je to učinio u travnju 1901., a pojava i dolazak automobila na zagrebačke ulice izazvao je otpor i nezadovoljstvo nekih starih Zagrepčana.

Istaknula je kako je Budicki bio čovjek nemirna duha koji je, uz ostalo, 1897. biciklom za osam mjeseci proputovao gotovo čitavu Europu i sjevernu Afriku. Bio je jedan od osnivača prvoga hrvatskog automobilskog kluba te je 1910. pribavio prvu vozačku dozvolu u Zagrebu iako je u Beču 1901. dobio svjedodžbu za upravljanje automobilom.

Pročelnica zagrebačkog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Jelena Pavičić-Vukičević zahvalila je autorici monografije te cjelokupnom Tehničkom muzeju što su monografijom i izložbom "vratili dašak starog Zagreba".

Recenzentica Gordana Štefančić ocijenila je da monografija "Dolazak prvog automobila u Zagreb" po svojoj koncepciji i metodološkoj opremljenosti zadovoljava sve propozicije popularnog znanstvenog djela, te da je - po broju slika i priloga koji su sustavno i metodički obrađeni - prvo djelo iz prometa objavljeno u Hrvatskoj.

Ispred Tehničkog muzeja članovi Oldtimer kluba "Zagreb" posjetiteljima su izložili nekoliko primjeraka starih automobila i motorkotača. (HINA)

11.09.2008. 10:16:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    elma
    08.02.2011. 15:15
    historijki razvoj automobila
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh