« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
1298. GODINA

Korčulanska Pomorska bitka pod vodstvom Marka Pola

U korčulanskom morskom tjesnacu danas su ponovno pucali topovi pa su se oblaci gusta dima dizali i do sama grada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivan Grbin, CROPIX)
Više o

Pomorska bitka

,

Korčula

,

manifestacija

,

Marko Polo

Turistička zajednica grada Korčule priredila je jučer rekonstrukciju Pomorske bitke iz 1298., kad su se u morskom prolazu ispred Korčule 7. rujna sudarile tada najjače pomorske sile na Sredozemlju: Genove i Mletaka za prevlast na tom važnom pomorskom i trgovačkom putu.

U tom okrutnom pomorskom boju poginulo je 7000 Mlećana, a 7400 ih je zarobljeno. Među njima je bio i rođeni Korčulanin Marko Polo kao zapovjednik mletačke galije, inače glasoviti putnik, pomorac i prvi istraživač Dalekog istoka, koji je u toj bitci branio svoju Korčulu kojom je tada vladala Venecija.

Zarobljenicima u zatvoru Polo je pričao svoje pustolovine i doživljaje s putovanja po Dalekom istoku, pa je, zahvaljujući zatvorskom sudrugu koji je to zapisivao, nastala poznata putopisna knjiga "Milione", koja je tada zaostaloj Europi otkrila razvijenu i moćnu kinesku civilizaciju. Knjiga "Čuda svijeta" postala je jednom od najznamenitijih knjiga svih vremena i svrstala ga je među najpoznatije pomorce i istraživače, posebno Kine gdje je boravio 17 godina u službi cara Kublaj kana.

U korčulanskom morskom tjesnacu danas su ponovno pucali topovi pa su se oblaci gusta dima dizali i do sama grada, a Dubrovački su trombonjeri svojim cijevima davali poseban pucaški poticaj.

Večernji zabavni program nastavljen je na Trgu Plokati uz glazbu i ples, atraktivan akrobatski nastup i vatromet. Dolaskom noći na mnogim terasama konobari su bili odjeveni u nošnje iz doba Marka Pola, nudeći i jela koja je on donio iz Kine, kao što su špageti, sladoled i druga.

10.09.2008. 09:54:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh