« Hi-tech
objavljeno prije 7 dana i 22 sata
PRIPAZITE

Povećan broj internetskih prevara

U posljednje vrijeme policija bilježi povećan broj pokušaja CEO prijevara na štetu trgovačkih društava sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Sve je više prevara
Sve je više prevara (Arhiva)
Više o

Europol

,

phising

,

prevare

Počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju phishing poruke koje izgledaju kao da im se direktno obraća direktor tvrtke.

U porukama počinitelji lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda. U razgovoru ženska osoba traži diskreciju i raspituje se o stanja računa tvrtke.

U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

'Molimo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu', zaključuju iz policije.

Na OVOM LINKU možete pronaći detalje o tome što je to "pishing", "phishing" te različiti oblici internetskih prijevara kao i savjete o tome kako se zaštititi.

28.06.2020. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh